Den svenska sexköpslagen trädde i kraft för 20 år sedan. Lagen gör att det är kriminellt att köpa sexuella tjänster samtidigt som det är lagligt att sälja sex. På regeringens hemsida hyllas den svenska modellen som en framgångssaga som flera länder tagit efter. Men enligt Fuckförbundet, ett nätverk av sexarbetare, och RFSL så behöver lagen ses över.

– För oss som rättighetsorganisation är det en självklarhet att stå upp för att alla som har sex mot ersättning ska ha tillgång till sina mänskliga rättigheter och till en trygg vardag. Vi ser hur vår kriminaliserande lagstiftning stigmatiserar och skapar stora svårigheter och är glada över att den diskuteras och problematiseras, säger RFSL:s förbundsordförande Sandra Ehne.

I helgen som var samlades sexarbetare för en tre dagar lång konferens. Värdar för eventet var Fuckförbundet och International Committee on the Rights for Sex Workers in Europe (ICRCE) och RFSL stod som samarbetspartner.

­Konferensen bjöd på workshops och en protest där deltagare gick med röda paraplyer. Fuckförbundet släppte också rapporten 20 years of failing sex workers: a community report on the impact of the 1999 Swedish Sex Purchase Act.