Föreningen Stockholm Pride, som sedan 14 år arrangerat den årliga Pridefestivalen, meddelar idag via sin kassör Petter Westerman och ordförande Pär Wiktorsson sina fordringsägare att man ställer in betalningarna.
De konstaterar att man i år valt att inta ta entré och att den nya affärsmodellen byggdes på intäkter från restauranger, sponsorer och utställare.
”Med en besökssiffra på ca. 300 000 personer har förväntningarna överträffats och utställarna och sponsorerna har fått en stor exponering. Trots detta har likviditetsproblemen inträffat”, skriver man och anger att skälen är att förväntade intäkter inte erhållits.
Detta förklarar Pride-styrelsen med att man inte fått nog stor exponeringsyta i Kungsträdgården, något man menar inte gick att förutse i budgetarbetet.
Styrelsen skriver även att ”enskilda personer inom organisationen har överskridit befogenheter”.
”De budgetansvariga har ett flertal gånger erinrats om sitt budgetansvar och att det innebär att några överskridanden ej är tillåtna. Trots detta har betydande överskridanden skett”, skriver styrelsen i sin förklaring till varför man nu tvingas ställa in betalningarna.
Föreningen hoppas nu på att ackordsuppgörelser med fordringsägarna kan göras så att verksamheten kan fortsätta.
Pride gick för två år sedan med över 2 miljoner i förlust vilket raderade den genom åren insparade ”regnkassan”. Man tvingades dock inte ställa in sina betalningar. 2010 års festival gick med vinst och genererade en ”regn”buffert på över en miljon kronor. Det räckte dock inte för att täcka underskottet för årets festival.
Den 14 september håller föreningen ett medlemsmöte för att utvärdera årets festival.