Anti-abort och anti-gay lobbygruppen World Congress of Families (WCF) kommer att hålla en konferens i Accra, Ghana den 31 oktober till den 1 november. Den amerikanska gruppen som driver extremkristna värderingar internationellt skriver själva att deras uppgift är att hylla och försvara ”naturliga familjer”.

I ett pressmeddelande från OutRight Action International lyfts ett varnande finger för konferensens effekt i Västafrika som redan är farligt för hbtq-personer.

– Det är extremt oroande att gruppen expandera sina intressen till Västafrika. Dess närvaro kommer utan tvekan att öka socialstigma och diskriminering mot hbtq-personer, speciellt för de som lever med hiv/aids, säger Davis Mac-Iyalla, hbtq-aktivist och ledare för organisationen Interfaith Diversity Network of West Africa, och fortsätter:

– Samkönade relationer är fortfarande kriminaliserade i större delar av regionen och trakasserier av hbtq-personer är vanligt.

– Hbtq-personer lever redan i det dolda  fruktar redan för sina liv. Vi är rädda att konferensen kommer att utöka resurserna för fortsatt hat mot hbtq-personer som lever i Västafrika.

Konferensen skapar en plattform för konservativa grupper som Citizen Go och Family Watch International att möta religiösa grupper och politiker för att ytterligare driva på en fundamentalistisk agenda, enligt OutRight Action International.