Palestinas president Mahmoud Abbas kommer denna vecka att få upp frågan om Palestinas status inom Förena Nationerna på dagordningen. Förhoppningen är att landet skall bli den 194 medlemsstaten i FN.
Bland de som säger sig redo att ge stöd åt de palestinska kraven är Norge som via sin utrikesminister Jonas Gahr Støre i går dessutom la fast de krav man ställer för att ge detta stöd.
Förutom att man vill ha fart på förhandlingarna och att Israels rätt att existera skall erkännas vill Norge enligt Aftenposten ha garantier för att palestinierna ”förpliktgar sig till moderna statsprinciper som är förankrade i FN-stadgan, universella människorättigheter, rättsstat och liknande.”
I Palestinas brottsbalk finns fortsatt en skrivning om ”brott mot naturen”. Straffet för att ha samlag med en annan person ”i strid mot naturen” ger upp till 10 års fängelse, enligt ILGA.org. I lagtexten som tillkom 1936 under det brittiska styret, är det även belagt med straff att ge tillstånd till sexuella kontakter ”mot naturen”. Enligt ILGA.org omfattar inte lagtexten sex mellan kvinnor.
I RFSLs landrapport uppges dock att strafflagen endast praktiseras i Gaza, medan det på Västbanken är den jordanska strafflagen från 1960 som gäller. I Jordanien är homosexuella kontakter lagliga.
Den palestinska queer-organisationen Al Qaws, med säte i Israel, har länge protesterat mot hur Palestina framställs som ett homofobiskt och ”efterblivet” land och menar att det är ett led i den israeliska propagandan där hbt-frågor används som slagträd.
Till den nederländska vänstertidningen International Viewpoint säger Al Qaws Haneen Maikey att ”Det palestinska samhället är väldigt mångsidigt där några lever i stora städer, andra i små byar, så man kan inte tala om en enda erfarenhet.”
I intervjun säger Maikey att det palestinska samhället är patriarkalt och att man inte diskuterar sexualitet, vare sig homo- eller hetero. Som queer palestinier berättar han i intervjun om det dubbla förtrycket som palestinier och som queer.
– Vi möter homofobi i det palestinska och israeliska samhället, liksom ockupationen och rasismen, säger hon till International viewpoint.
I den amerikanska konservativa tidningen Weeklystandard.com togs i i förra veckan frågan om homosexuella ställning i en ny palestinsk stat upp. Där citeras PLOs representant i USA, Maen Areikat som på direkt fråga glider undan i svaret om homosexuella kommer att accepteras i en Palestinsk stat: ”Det är en fråga som ligger utanför mitt område”, sa han. Weeklystandard.com påminner även genom en länk till Jerusalem Post om hur en av Hamas grundare, Mahmoud Zahar, tidigare uttalat att: ”Ni i väst lever inte som mänskliga varelser. Ni lever inte ens som djur. Ni accepterar homosexualitet. Och så kritiserar ni oss.”