Täby Bibliotek hade i måndags ett författarsamtal med Moa-Lina Olbers Croall som skrivit boken I mitt namn: en bok om att vara trans som bygger på intervjuer med transpersoner.

Inför samtalet skickade SD-politikern Steven Jörsäter, ledamot i Täbys Kultur- och fritidsnämnd, ett mejl till kommunledningen där han uttryckte att han ville sätta stopp för samtalet samt att biblioteken framöver borde uppmärksamma kommunen om liknande ”kontroversiella” programpunkter i förtid, rapporterar SVT.

– Att kritisera normerna eller att ifrågasätta den självklara relationen mellan man och kvinna och våra könsidentiteter uppfattar vi som destruktivt. Sådant ska inte Täby kommun medverka till, skrev Jörsäter i mejlet som SVT har publicerat delar av.

Till Expressen berättar Olbers Croall om rädslan inför författarsamtalet efter SD-politikern uppmaning att ställa in eventet.

– Jag blev rädd. Jag blev också förvånad, även om jag inte borde bli det eftersom det på ett sätt är ganska väntat. Jag har varit på jättemånga bibliotek och det här har aldrig hänt förut. Men det var också därför jag ställde upp, på grund av att det var ett hot mot biblioteket också och jag ville stödja deras alternativ.

Jörsäters mejl fick ett svalt mottagande och till SVT berättar Birgitta Kaasik (M), som är ordförande i Kultur- och fritidsnämndens i Täby, att hon varken tycker att författarsamtalet skulle ställas in eller att biblioteket i framtiden ska informera politiker om ”kontroversiella punkter”.

– Vi delar absolut inte SD:s syn på att man ska strypa det fria ordet, för det är ju precis det han vill göra, säger hon till SVT.

Författarsamtalet genomfördes i måndags till en fullsatt publik och beskrivs som ”mycket lyckat”.