Idag kan de som utför konverteringsterapi i Tyskland inte straffas. Den nya lagen ska stoppa grupper som vill försöka göra minderåriga hbtq-personer heterosexuella. Vuxna får dock begära behandlingen i Tyskland om de kan visa att de inte har tvingats, lurats eller hotats till att delta, rapporterar BBC.

Konverteringsterapi är en form av behandling som försöker ändra ens sexualitet eller minska attraktionen till andra av samma kön. Vissa former av behandlingen kan innebära injektioner av stora mängder testosteron, hypnos eller elchocker medan de ser bilder av homosexuella par som har sex.

Tyske Mike visste från ung ålder att han var gay. Men att växa upp i nära kristna kretsar gjorde det omöjligt för honom att acceptera sin sexualitet.

– Där gjordes det mycket tydligt: Gud vill inte det, säger Mike till Deutsche Welle.

Vid 21 års ålder valde Mike därför att genomgå konverteringsterapi.

– Jag var övertygad om att om jag bad tillräckligt hårt och engagerar mig tillräckligt så skulle saker förändras.

I takt med att han började sin konverteringsterapi så avslutade han all kontakt med sina hbtq-vänner och sin partner. Han säger att ensamheten gjorde honom självmordsbenägen.

Mikes berättelse är inte ovanlig i Tyskland. Det beräknas att cirka 1 000 personer utsätts för konverteringsterapi varje år, inte bara av religiösa ledare utan också psykoterapeuter, enligt Magnus Hirschfeld Foundation, en Berlin-baserad organisation för mänskliga rättigheter.

– Homosexualitet är inte en sjukdom, och därför behövs ingen behandling,  säger Tysklands hälsominister Jens Spahn som själv är öppet homosexuell

Genom att förbjuda homosexuell konverteringsterapi så skulle Tyskland bli det andra landet i EU som inför ett landsomfattande förbud.