Trots att förslaget om en könsneutral äktenskapslag inte fanns i den nya finska regeringens plattform, så står nu yra partiledare och fem ministrar bakom ett initiativ till att inför en sådan i landet.
Med målet att få 100 riksdagsledamöter att ställa sig bakom presenterades förslaget under onsdagen av Alexander Stubb (Samlingspartiet), finansminister Jutta Urpilainen (Socialdemokraterna), miljöminister Ville Niinistö (Gröna), försvarsminister Stefan Wallin (Svenska Folkpartiet) och kultur- och idrottsminister Paavo Arhinmäki (Vänsterförbundet). Förutom Alexander Stubb är de undertecknande även partiledare för sina respektive partier. Samlingspartiets partiordförande, Jyrki Katainen är även landets statsminister.
Därmed kan Finland bli den fjärde nordiska landet som kommer att införa en jämlik äktenskapslagstiftning.
Förslaget skall nu tas upp i lagutskottet. Till Hufvudstadsbladet säger statsvetaren Heikki Paloheimo vid Tammerfors universitet att det är ovanligt att regeringsledamöter lägger ett förslag på detta sätt. Likt vid beredningen i Sverige är den finska regeringen blockerad av regeringskollegan Kristdemokraterna för att agera som en enhet i frågan om hbt-personers rättigheter.