Det var någon gång under natten till söndag som en Prideflagga som hängde på en privatpersons staket i Sölvesborg, Blekinge, brändes, rapporterar Kristianstadsbladet.

På det som blev kvar av den brända regnbågsflaggan hade ett hakkors målats.

Polisen har bekräftat händelsen och rubricerar brottet som hets mot folkgrupp.

Sölvesborg och Prideflaggan har hamnat i fokus

Sölvesborg och Prideflaggan har varit i ropet sedan kommunstyrelsen Samstyret (SD, KD, M och SoL-partiet) beslutade att begränsa vilka flaggor som fick hissas på kommunens flaggstänger.

Beslutet om det som kallas för en ”strikt flaggpolicy” gör att endast den svenska flaggan får hissas, med möjliga undantag vid eventuella statsbesök. Kommunalrådet Louise Erixon (SD), som också är Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons sambo kommenterade beslutet till BLT.

– För oss är traditionen viktig, och jag vet att många av våra äldre kommuninvånare delar den uppfattningen, sa hon om beslutet.

Att regnbågsflaggan stoppades väckte starka reaktioner och flera Sölvesborgsbor valde att hissa flaggan vid sina bostäder i protest.

Ville flagga för kanelbullar

Det är inte bara Prideflaggan som hamnat i rubrikerna under hösten. För ett par veckor sedan var det diskussioner om en lokalpolitikers kreativa förslag på nya flaggdagar.

Förslagen kom från SD i Gisslaved som ville göra Kanelbullens dag och ”Fössta tossdan i mass”, då smålänningar äter marsipantårta, till officiella flaggdagar.

– Kan man flagga för Pride kan man flagga för kanelbullar, menade Mattias Johansson (SD) och påpekade att det finns ett stort allmänintresse för fika i en intervju med Kvällsposten.

Förslaget mötte stor kritik och gick inte igenom.