I Uganda är situationen för hbtq-personer extremt farlig. Den ugandiska regeringen hotar med att ompröva den ökända “Kill the Gays”-lagen som höjer straffen för homosexualitet i landet från livstidsfängelse till dödsstraff.

Trots det hbtq-fientliga motståndet öppnar nu Petter Wallenberg och Rainbow Riots ett hbtq-center där utsatta kan finna trygghet. Initiativet gjordes möjligt tack vare crowdfunding-donationer.

– Vi vill ge ugandiska hbt-personer hopp och tillflykt från våld och hat. Om vi åtminstone kan hjälpa några få människor så är det en triumf, säger Petter Wallenberg som är grundaren till Rainbow Riots.

Utöver stöd och trygghet vill Rainbow Riots bidra med aktiviteter där ugandiska hbtq-personer kan få utlopp för sin kreativitet, bland annat genom att spela in musik, göra filmer eller dansa i centrets dansstudio.

Där ska de få chans att vara sig själva, uttrycka sina åsikter och känna sig välkomna utan att behöva oroa sig för landets hbtq-fobi.

Många i communityt har talang för det kreativa och drömmer om att utvecklas och det centret gör möjligt.

– Med kreativa uttryck kommer vi att fortsätta kämpa mot hat och samtidigt ge ugandiska hbt-personer en viktig röst i världen, säger Sheila Nalumansi som är Rainbow Riots ugandiska koordinator.

En av hbtq-personerna som Rainbow Riots har hjälpt beskriver centret som “En plats där vi kan möta fientlighet med kreativitet”. En annan beskriver centret som ett hem där de kan känna sig trygga.

– Vårt mål är att bidra till att skapa en värld där ingen människa lever i rädsla för att vara sig själv eller älska den man älskar, säger Wallenberg.

Rainbow Riots grundare Petter Wallenberg med Rainbow Riots-medlemmar Nimo, Kowa and Brayo i Uganda.