Patrik Selling, 38 och Igor Arboleda, 40, har varit ett par i fem år och gifta i tre år, redan från början var drömmen att bilda familj.

– Det har varit en väldigt lång längtan. Vi har sparat pengar och gjort justeringar i våra liv. Har vi rest har det varit sparsamt, allt för att ha råd att skaffa barn, säger Patrik.

Den 21 januari, 2020, skulle drömmen äntligen bli verklighet. Patrik och Igor skulle bli pappor till tvillingar med hjälp från en surrogatmamma i Mexiko.

Men onsdag den 31 oktober fick paret ett samtal från surrogatkordinatorn som skulle förändra allt.

– Värdmamman hade oregelbundet blodtryck. Vi satt på helspänn hemma och inväntade provresultaten, vi var jätteoroliga för hennes och barnens hälsa. Efter några timmar kom samtalet som bekräftade att det var havandeskapsförgiftning och att mamman lagts in akut på sjukhus.

Vägde endast ett drygt kilo var vid födseln

Igor slängde sig på ett plan och måndag den 4 november föddes tvillingarna Erik och Inez i vecka 29 genom ett akut kejsarsnitt. Erik vägde 1,1 kg och Inez vägde 1,4 kg.

– Det var en stor chock att se dem för första gången. De var så små. De vägde ju runt kilot var och hade stora masker på sig så jag såg knappt hur de såg ut. Det var väldigt skrämmande och jag kände mig rädd och ensam. Samtidigt var jag så oerhört lycklig över att barnen levde och att värdmamman mådde bra, berättar Igor.

Fyra dagar senare kunde även Patrik flyga ner och träffa sina barn för första gången.

– Det var extremt känslosamt att se dem. De är så små och inkopplade till massa maskiner som piper och låter hela tiden. Jag såg direkt att de verkligen kämpade för sina liv. De vill leva.

Eftersom barnen föddes prematurt får de livsuppehållande vård 24 timmar om dygnet. De är båda kopplade till respiratorer för att orka andas och Inez, har i skrivande stund precis drabbats av akut blodförgiftning, sepsis, och får därför minutbevakning av vårdpersonal och höga doser antibiotika.

Behöver intensivvård dygnet runt

– De är ju inte färdiga för livet ännu. Allt kan gå fel med för tidigt födda barn och allt som kan gå fel går ofta fel, säger Igor som just nu vakar över tvillingarna på kliniken.

Hittills har de betalat 750 000 kronor för vård. För att få ihop pengar har de sålt sina ägodelar, belånat sig och tagit privatlån från familj och vänner. De har också samlat ihop 380 000 kronor genom Facebook-insamlingen ”Help our babies Inez and Erik survive” och runt 100 000 till i stöd genom Swish.

–  Vi är så extremt tacksamma och överväldigade över stödet. Det är ödmjukande att så många främmande människor bryr sig så mycket om två barn som de inte har någon direkt relation till, säger Patrik.

Men trots insamlingen och belåningar räcker inte pengarna. Patrik beräknar att de bara har råd med en vecka till på kliniken och efter det måste barnen flyttas. Men i området finns det inga lediga neonatalplatser på de allmänna sjukhusen.

– De tar inte emot när det är fullt, de kan ju inte kasta ut ett annat barn för att vi står utan vård. De allmänna sjukhusen har begränsade möjligheter att erbjuda den specialistvård som barnen behöver för att överleva.

Får ingen hjälp av Sverige

Igor och Patrik har tecknat alla försäkringar som funnits tillgängliga inför ett surrogatarrangemang, men eftersom barnen ännu inte har fått svenskt medborgarskap och sina svenska personnummer så gäller det inte. Av samma anledning får de heller inte hjälp av svenska myndigheter.

– Skatteverket kräver att vi fysiskt visar upp dem på plats för att de ska få sina personnummer, och det går ju inte.

Patrik, som nu är hemma i Sverige för att arbeta ihop pengar, ägnar sin fritid till att skriva till alla tänkbara hjälporganisationer och statliga organ. Men ingen vill hjälpa.

– Ingen vill röra i oss. Vi är svenska medborgare och Rättsmedicinalverket har fastställt att det är 99,99 procent sannolikt att min man är biologisk far till barnen. Men vi har fastnat i en omöjlig byråkrati, säger Patrik.

Genom insamlingen på Facebook har de visserligen fått bidrag och kärleksfulla hälsningar. Men det har också väckts kritik mot deras beslut att bli föräldrar genom ett surrogatarrangemang.

– Vi blir väldigt ledsna av det som sägs av folk som inte har någon som helst vetskap om vilken relation vi har till värdmamman. De tror att hon är en person som vi utnyttjat och utsatt för stora risker genom en tvillinggraviditet. Men vi har försökt hålla henne utanför uppståndelsen kring insamlingen. Vi vill skydda vår familj, och hon är en del av den, säger Igor.

Trots hatiska kommentarer försöker de hålla fokus framåt

– Det får inte handla om vad tre vuxna människor med egna viljor har valt att göra. Fokuset måste ligga på att det finns två mycket sjuka barn som måste få överleva.

Läs mer om insamlingen för Erik och Inez här!