Idag, den 1 december, är det Världsaidsdagen (WAD). Dagen handlar inte bara om att uppmärksamma och minnas de som gått förlorade i hiv/aids, utan framför allt om utbildning för att bryta stigmat kring personer som lever hiv-positiva.

Inför WAD har en ny studie från USA släppts signerad MSD och Prevention Access Campaign som undersökt hur unga vuxna, ålder 23-36, ser på hiv-positiva personer, och resultaten visar på en stor okunskap.

Nästan 28 procent svarade att de har undvikt att prata eller socialt interagera med en person som de vet är hiv-positiv, och hela 34 procent svarade att de inte skulle skaka hand med en hiv-positiv person. Hela 50 procent trodde också att en välbehandlade hiv fortfarande smittade.

– Trots vetenskapliga framsteg och decennier av att utbilda om hiv så visar studien på en oroväckande trend – unga vuxna får inte tillräckligt med information om hiv. Dessa upptäckter visar att krisen i USA är långt från över, säger Bruce Richman från  Prevention Access Campaign och fortsätter:

– Det är dags att börja prata om hiv och sexuell hälsa med USA:s unga på ett ärligt vis samt sätta in innovativa och engagerande initiativ för att utbilda och bryta stigma kring hiv.

Läs hela studien här!