29-åriga Fia bor i en förort till Stockholm och jobbar inom sjukvården. Hon är förlovad med Ellie och är mamma till sjuåriga Yassin, men honom har hon inte sett sedan den 26 juli.

– Jag separerade från Yassins pappa för fem år sedan. Han ville inte separera men det var en väldigt destruktiv relation och jag stod inte ut längre. Så jag packade mina och lite av Yassins saker och flyttade ut från vårt gemensamma hem.

Hon berättar att hon tidigt sett tendenser hos honom som hon inte tyckte om.

– Jag hade många vänner som var homosexuella. Men när jag blev gravid sa pappan att jag inte fick träffa dem längre på grund av deras läggning. När Yassin föddes var han väldigt begränsande mot mig och sa att hans son absolut inte skulle få vara runt homosexuella personer.

För tre år sedan träffade hon Ellie som jobbade på samma sjukhus. Hon gick ner till hennes avdelning för att låna näsdroppar under ett nattskift och det sa ”klick” direkt.

Pappan begränsade Fia

– Vi höll vår relation hemlig för Yassins pappa eftersom jag vet vad han tycker.

Fia och pappan hade delad vårdnad och sonen bodde hos henne varannan vecka. När det var pappavecka sköttes all nödvändig kommunikation genom hans nya tjej.

– Han blev så arg när jag ringde så det fungerade helt enkelt inte att prata med varandra. Det var så mycket skrik och svordomar från hans sida.

Det blev fortsatt svårare att hantera kontakten och Fia började känna sig allt mer utestängd.

– Jag fick inte gå och titta på Yassins fotbollsträningar och han började ta dagar som egentligen skulle vara mina. Han begränsade mig mer och mer. Men jag orkade inte ta konflikten så jag lät det vara, bara jag fick ha min son varannan vecka.

Sommaren 2019 planerades en resa. Yassin skulle följa med sin pappa till Tunisien där han har sin familj. Det var inte första gången de åkte dit tillsammans så semestern var inget ovanligt.

Kramade sin son för sista gången

Yassin berättade för Fia att han inte ville åka, men hon uppmuntrade honom och påminde om att han tidigare under sommaren hade följt med till Gotland för att träffa morfar med släkt, och nu var det pappas tur.

Den 26 juli kramade Fia om sin son i tron att han skulle vara borta till den 16 augusti. Men sedan dess har hon inte sett Yassin.

Måndag den 12 augusti får hon ett sms från Yassins pappa. Han skriver att de inte kommer hem, och att det är på grund av henne. Till QX berättar Fia att pappan har svårt att skilja på orden ”lesbisk” och ”bög”, så enligt honom har han tagit Yassin för att ”rädda sitt barn från att växa upp med två äckliga bögar”.

Hon kontaktade UD och polisen, hon ringde skolan som han skulle börja i veckan efter för att se om han hade blivit utskriven från skolan. Och på fredagen, då Yassin skulle ha kommit hem, åkte hennes familj ut till Arlanda flygplats. Att vänta i ovisshet på Arlanda blev för jobbigt för Fia, som istället höll kontakt med familjen över telefon.

– De stod vid ankomsthallen hela dagen och väntade. Kommer de att komma? Tänk så kommer de? Vi bara väntade och hoppades.

På måndagen började Yassins kompisar i första klass utan honom.

­– Det är som på film, sånt här ska inte kunna hända i verkligheten. Mitt hjärta har slitits ut ur min kropp.

Den glade pojken ser nu allt mer ledsen ut

Den senaste tiden har pappan tillåtit henne att prata med Yassin med videosamtal en gång i veckan, och hon ser en stor förändring i sin glade pojke.

– Han brukade vara väldigt sprallig och öppen. Men nu ser han väldigt ledsen ut och svarar bara ja och nej på mina frågor. Det är jobbigt att prata med honom för jag måste vara så formell för hans pappa, han låter mig inte säga eller fråga vad som helst.

– När jag sa till Yassin att jag saknade honom jättemycket tog pappan telefonen och skrek ”håll käften äckliga hora”.

Fia driver en process för att försöka få tillbaka sin son, både i Sverige och i Tunisien. Men det är en snårig väg att gå.

Eftersom Tunisien inte är med i Haagkonventionen har de inget utlämningsavtal till Sverige. Så trots att den svenska tingsrätten nu givit henne ensamvårdnad, Yassin är internationellt efterlyst av Interpol och hans pappa är häktad i sin frånvaro för grov egenmäktighet av barn, är det inte säkert att hon får honom tillbaka.

Rättsprocessen i Tunisien är en dyr historia

UD rekommenderade henne att skaffa en tunisisk advokat för att driva vidare processen på plats, vilket hon gjort. Men eftersom händelsen är rubricerat som ett brottsmål täcker inte Sverige eller försäkringar kostnaden för processen i Tunisien.

– Advokaten kostar 2 000 kronor i timmen och med hjälp av vänner, kollegor och familj har vi redan lyckats betala 80 000.

Vännen och kollegan Åsa har startat en insamling på Facebook som ska hjälpa att täcka kostnaderna i Tunisien och hittills har hon samlat ihop 37 000 kronor.

– Det värsta är att jag inte ens vet om det här kommer att gå. Jag vet inte om jag kommer att få träffa honom igen.

När slutar den här processen?

– Aldrig. Den kommer pågå tills jag har mitt barn i min famn igen. Han ska hem. Han ska inte leva och växa upp i ett land där man tycker att hans mamma är fel bara för att hon lever med en annan kvinna.

– Det här är en jävla skitprocess och skittillvaro men jag har inte tid att bryta ihop. Jag måste få hem honom. Kosta vad det kosta vill.

Läs med om insamlingen till Fias tunisiska rättsprocess här!