I början av november genomförs ett officiellt besök till Mellanöstern som beskrivs som ”världsunikt”. De franska hbt-organisationerna Beit Haverim (judisk), David et Jonathan (kristen) och HM2F (muslimsk) till Israel och Palestina för att träffa lokala hbt-organisationer. Syftet är enligt franska gaysajten Yagg.com att öppna en dialog och visa solidaritet med det arbete som bedrivs för hbt-personer i regionen.
Totalt kommer 50 personer att åka med i den franska delegationen. I fredags gav Paris öppet homosexuella borgmästare Bertrand Delanoë genom sin talesperson när det gäller internationella relationer, Pierre Schapira sitt stöd till projektet.
– Detta är en utveckling och alla steg till dialog är bra att ta, sa han.
Helt i motsatt riktning har den så kallade Pinkwash-rörelsen i veckan uttalat sig så man återigen kritiserat den internationella organisationen för hbt-ungdomar, IGLYO. Efter protester valde IGLYO tidigare i höst att ställa in sin internationella konferens i Tel Aviv. Däremot har IGLYO och den lokala medlemsorganisationen Israeli Gay Youth (IGY) kommit överens om att hålla en sex dagar lång konferens för ungdomsledare inom hbtq-rörelsen.
Detta har fått den Pinkwash-rörelsen att åter starta en kampanj för att få IGLYO att inte låta sin medlemsorganisation IGY stå som värd för mötet. Pinkwash-rörelsen vill i likhet med flera andra radikala Israelkritiska organisationer ha en total bojkott av landet inkluderat kulturella och akademiska kontakter. Bakom kampanjen står den palestinska organisationen alQaws som har sin hemort i Jerusalem liksom Palestinian Queers for BDS (som står för bojkott, avyttring och sanktioner).
Borgmästaren i Paris tionde arrondissement Remi Feraud hoppas att den franska 50-personerdelegationen skall ”lyfta tabun” och han uttryckte vid den presskonferens som hölls i fredags en förhoppning om att delegationen skall ”lyckas ge ett nytt perspektiv i regionen, med mindre av nidbilder och mer av optimism.”
Talespersonen för HM2F beskrev vid presskonferensen att syftet med resan var att ”gå i fronten för att ifrågasätta den dogmatism som leder till diskriminering mot hbt-personer.”’