Sarris greps av polisen förra torsdagen tillsammans med den 29-årige ägaren till huset där han befanns sig samt en 17-åring.

Norra Cypern är den enda region i Europa där homosexuella kontakter är förbjudna.

– Vi fick veta det nästa dag, berättar Hüseyin Çanuşǒglu, som är aktiv i en grupp som arbetar på att göra homosexuella kontakter lagliga. Därefter har ytterligare några personer som inte har någon anknytning till Sarris arresterats och rättegång väntar.

I tisdags behandlades arresteringen av domstolen som beslutade att männen skulle kvarhållas ytterligare två dagar i väntan på polisutredningen.

Mihalis Sarris förnekar att han haft någon homosexuell kontakt. 17-åringen har erkänt men tog i domstolen tillbaka erkännandet och sade att han tvingats av polisen. Läkare påpekade att han hade ett sår i pannan som han inte hade första gången hon undersökte honom några dagar tidigare.

– Vår grupp har demonstrerat utanför domstolen och besökt parlamentariker för att övertyga dem om att lagen måste ändras, berättar Hüseyin för QX.

Politikerna har tidigare varit ointresserade och sagt att lagen inte tillämpas längre. Men för några månader sedan var det ett annat fall, vilket tyder på att lagen väckts till liv.

Hüseyin Çanuşǒglu

Arresteringen har väckt stor uppmärksamhet både i TV och tidningar. Hüseyin påstår att många artiklar är mycket fördomsfulla och att flera försökt få det hela till ett fall som handlar om sex med minderåriga.

Det finns ingen lag som talar om hur gammal en man bör vara för att ha sex på den turkcypriotiska sidan. En kvinna måste vara minst 16 år. På den grekcypriotiska gäller 17 år både för homosexuella och heterosexuella förhållanden.

Det positiva är att det hela lett till en debatt om homosexualitet vilket kanske kan bidra till att lagen ändras, enligt Hüseyin.


Mediauppmärksamheten är stor på Cypern kring arresteringen av den tidigare finansministern

Den turkcypriotiska gruppen har även skickat brev till EU där två grekcypriotiska representanter tagit upp fallet i parlamentet och krävt att Sarris och de andra genast ska släppas, eftersom arresteringen är ett brott mot den europeiska konventionen för mänskliga rättigheter.

Det betyder att Turkiet kan komma att ställas inför rätta i Europadomstolen för mänskliga rättigheter för ett brott som inte existerar i Turkiet. I Turkiet finns inga förbud mot homosexualitet.

Det kan ske eftersom Turkiet har cirka 35 000 soldater på norra Cypern efter invasionen 1974 och av domstolen tidigare fått ta ansvar för vad som sker där. Den självutropade turkcypriotiska staten är endast erkänd av Turkiet.

Även FN har engagerat sig och försökt få Michalis Sarris frisläppt.

Fallet har även fått stor uppmärksamhet bland grekcyprioterna på grund av Michalis Sarris som hade uppdrag i Världsbanekn innan han blev finansminister. Nu deltar han i fredsförhandlingarna med turkcyprioterna.

Grekcyprioterna ändrade den gamla brittiska lagen om som förbjöd homosexuella kontakter 1998 sedan arkitekten Alecos Modinos gått till Europadomstolen för mänskliga rättigheter och fått rätt.