Förra lördagen skulle RFSL Kristianstad ha en pubkväll för medlemmar, vilket de anordnar varannan helg. Men när de anlände till lokalen där pubkvällarna äger rum hittade de en hotfull docka, vilket Kristianstadsbladet var först att rapportera om.

Dockan satt lutad mot dörren i ytterkläder, skor och mössa. Den var insvept i en Prideflagga med blodliknande färg, en kniv i bröstet och en skylt med texten ”jag våldtar barn – pedofil”.

Till Kvällsposten berättar RFSL-medlemmen Pontus, som var en av de som hittade den, att det var ”obehagligt och otäckt”.

Nazister har tagit på sig dådet och menar, enligt den nazistiska sidan Nordfront, att det är ”en fingervisning till dessa pedofiler”.

Vanligt i nazistiska kretsar

Nu har brottet precis landat hos Hat- och demokratibrottsgruppen i Malmö och till QX berättar förundersökningsledaren Zandra Brodd att hon tänker driva det som ofredande mot grupp och olaga hot mot grupp.

– Jag kommer absolut att driva det till att det är ett olaga hot med hatbrottsmotiv. Just det sättet som det är gjort på med kniven, det är inget snack om saken.

– Nu ska vi hålla förhör med de som arbetar där och vi har skickat dockan för teknisk undersökning för att se om det finns några spår. Sen gäller det att utreda om det är någon som har tagit på sig brottet, de brukar vilja skryta om vad de har gjort i sådana här kretsar.

Då menar du nazistiska kretsar? 

– Ja det gör jag. Det här tillvägagångssättet har förekommit i nazistiska kretsar många gånger förut.

Finns det en större hotbild mot hbtq-sammanhang i Kristianstad nu? 

– Jag förstår att det finns en oro men vi har inte fått någon större hotbild mot Kristianstad efter det här, säger Brodd.

RFSL kärleksbombades

Igår fick RFSL Kristianstad dock ta emot kärlek istället för hot efter medlemmar från det Liberala ungdomsförbundet (LUF) och Liberalerna (L) kärleksbombade lokalen med hjärtan.

– När nazister hotar människor för att de är och uttrycker sig själva måste vi visa motstånd, skriver Linnéa Bjärum (L) på sin Facebook, och fortsätter:

– De som hatar kanske hörs, men vi som älskar är 1000x fler.

Förra veckan möttes RFSL Kristianstad av en blodig docka insvept i en prideflagga med en kniv i bröstet när de kom till…

Publicerat av Linnéa Bjärum Torsdag 12 december 2019