I rapporten visas på stora problem för asylsökande homo-bisexuella, transpersoner och intersexuella där trovärdighet ifrågasätts, inte minst när det gäller bisexuella, uppmaningar till att leva diskret liksom att asylsökande uppmanas söka skydd av myndigheterna i landet de flytt från.
– I rapporten konstaterar vi bland annat att Sverige bryter mot EU:s skyddsgrundsdirektiv artikel 8 när migrationsmyndigheterna hänvisar asylsökande till så kallade interna skyddsalternativ – det vill säga att de ska bosätta sig i en helt annan del av landet, i ett land som kriminaliserar till exempel homosexualitet. Detta har hänt i Sverige med bland annat asylsökande från Irak, berättar Stig-Åke Petersson, asylsamordnare på RFSL.
Vid konferensen medverkar representanter från ansvariga departement i Norge och Finland. Dock har svenska justitiedepartementet där Tobias Billström (m) är ansvarig minister för migrationsfrågor, valt att avstå från medverkan vid presentationen i Stockholm.
– Vi beklagar att justitiedepartementet inte prioriterar att lära sig mer om asylsökande hbt-personer, en fråga som är i högsta grad aktuell för Sverige, säger Stig-Åke Petersson.