Situationen för hbt-personer i det brittiska samväldet kom upp på dagordningen vid den senaste samväldeskonferensen i Perth. Hbt-aktivister tryckte på för att medlemsländer som kriminaliserar homosexualitet skall utsättas för påtryckningar inom samväldessamarbetet. Och idén verkar ha fått stöd av flera länder som tycker att det räcker med övergrepp på homosexuella. Generalsekreteraren i Samväldet Kamalesh Sharma uttalade också i slutet av oktober att medlemsländerna borde ”omfamna olikheter” och ställa sig bakom ”tolerans, respekt och förståelse” inkluderat sexuell läggning och han sa att kriminaliseringen strider mot samväldets värderingar.
Den brittiska regeringen beslutade i mitten av oktober att ta i med hårdhandskarna mot de biståndsländer, varav många ingår i Samväldet-samarbetet, som kränker de mänskliga rättigheterna, bland annat genom kriminalisering av homosexuella.
De länder som står på dagordningen att få ett minskat bistånd är bland annat Ghana och Uganda liksom Malawi, där ett par som uppfattades som samkönade dömdes till 14 års fängelse (men benådades) nyligen. Malawi har fått sitt bistånd sänkt med 19 miljoner pund.
Den afrikanska hbt-rörelsen välkomnar numera dock inte denna strategi för att få bort kriminaliserande lagstiftning. I ett upprop undertecknat av en lång rad enskilda och organisationer i Afrika som arbetar med hiv/aids, mänskliga rättigheter och hbt-frågor uppmanas den brittiska regeringen att inte fullfölja sina planer.
Rörelserna menar att hotet att använda biståndet som påtryckningsmedel enbart kommer att drabbar fattiga och man varnar för att den strategin stärker den ”vida spridda uppfattningen” att homosexualitet är ”o-afrikanskt” och en av väst sponsrad ”idé”.
Förutom att man uppmanar regeringarna att dra tillbaks tanken på att skära i biståndet ber man om ökat stöd till grupper som arbetar till stöd för lhbti*-personer i dialog med sina respektive samhällen. Man önskar även ett utökat bistånd till mänskliga rättighets-”mekanismer”.
Storbritanniens biståndsminister Andrew Mitchell har i sitt försvar för regeringens planer framhållit att neddragningarna inte skall leda till att det ”mycket, mycket fattiga” drabbas.
Även i Sverige har biståndsminister Gunilla Carlsson (m) förklarat att den svenska regeringen är beredd att dra ner på biståndet till länder som kränker homosexuellas mänskliga rättigheter. Till QX sa hon i september 2010 att man kan tänka sig att villkora biståndet. Ett utspel hon även gjort året innan.
– Ja, det är något vi överväger. Sverige var ju den första nationen som omedelbart hotade med att dra in biståndet till Uganda ifall lagförslaget om dödsstraff för homosexuella handlingar gick igenom.
Regeringen presenterade under Almedalsveckan 2010 fast en biståndspolitik fram till 2015 där bland att hbt-personers situation skall lyftas.
2009 krävde den ugandiska hbt-rörelsen att det svenska biståndet till Uganda skulle stoppas om en skärpt antihomosexuella lagstiftning infördes. Hanteringen av lagförslaget som bland annat innebär dödsstraff för hiv-positiva som har samkönat sex sköts upp men är nu åter är uppe i Ugandas parlament. Nu ser det dock ut som att den afrikanska hbt-rörelsen bytt strategi och menar att biståndsnivåer inte skall användas som påtryckningsmetod.

* LHBTI, är förkortning för lesbisk, homosexuell, bisexuella, transperson och intersexuell. I Sverige används begreppet hbt som på senare tid i delar av den politiska rörelsen utökats med ett Q, som skall utläsas queer.