När den schweiziska regeringen lade fram ett lagförslag 2018 som skulle förbjuda diskriminering på grund av sexuell läggning gick landets homofober i taket.

Samtliga riksdagspartier var för den nya lagen utom landets största, det nationalkonservativa schweiziska Folkpartiet (SVP) och det kristdemokratiska partiet EDU.

Motståndarna menade att ett förbud mot hbtq-diskriminering skulle äventyra yttrandefriheten och krävde att folket skulle få rösta om lagförslaget och de lyckades samla ihop de 50 000 namnunderskrifter som krävs för en folkomröstning, rapporterar The Local.

Igår var det dags för landets befolkning att göra sin röst hörd, och till motståndarnas stora besvikelse visade det sig att en rungande majoritet av schweizarna inte tycker att det är rätt att diskriminera personer på grund av deras sexuella läggning.

63 procent, eller nästan två tredjedelar av de som röstade sa ja till lagförslaget vilket kommer göra att hbtq-diskriminering inkluderas under samma lag som diskriminering på grund av etnicitet och/eller religion med straff på upp till tre års fängelse.

Inför omröstningen har läskjätten Coca-Cola gått ut med att sitt stöd för att kriminalisera hbtq-diskriminering. Vilket gjorde att ungdomsgrenen i det nationalkonservativa partiet SVP drog igång en bojkott av läsken.