Den lilla tätorten Hyssna skulle få kändisbesök av hbtq-ikonen och operasångaren Rickard Söderberg. Det efter att stadens hembygdsförening bett om en gratiskonsert. Söderberg tackade ja till inbjudan, men när konsertplanerna nådde Hyssna kyrkas församlingsråd tog det stopp, vilket Kyrkans tidning har rapporterat om.

Anledningen ska vara att kyrkan är till för ”bön och tillbedjan”. Till kyrkans tidning förklarar Hyssna-prästen Johan Danz konsert-nejet mer ingående.

– Det är en principfråga och gäller inte bara hembygdsföreningen. Kyrkan är gjord för gudstjänstbruk och det är det vi i första hand använder den till.

På Facebook råder en upprörd stämning över Söderberg-nobben, och vissa undrar om det kan bero på att Rickard Söderberg hamnade i luven med Hyssna kyrkas tidigare komminister Yngve Kalin för 15 år sedan. Kalin startade nämligen protestlistan för präster som vägrade välsigna samkönade par.

– Vi har inget mandat i bibeln att välsigna homosexuella parrelationer. Svårare än så är det inte, sa Kalin till Aftonbladet när det begav sig.

Rickard Söderberg svarade Kalins regnbågsprotest genom att skriva en insändare där han listade märkliga saker som påstås i heliga texter med rubriken ”Jag vill sälja min dotter som slav – vad anser prästerskapet om det?”.

Men i en kommentar till Kyrkans tidning säger prästen Johan Danz att det gamla brevet till Kalin och Hyssna församling inte har något att göra med deras nej.