Mitt i Europa 2020 går utvecklingen i en rasande takt i en riktning som skrämmer och förskräcker. 100 kommuner och städer i vårt grannland Polen, motsvarande en tredjedel av hela landet, har fattat beslut om att utropa sig till hbtq-fria zoner. Platser där helt vanliga människor inte är välkomna, inte får finnas eller synas enbart baserat deras identitet eller läggning.

Det som sker på många platser i Polen är över alla gränser och totalt oacceptabelt. Det är dessutom inte bara den lokala nivån där den här typen agerande förekommer. Den Polska regeringen under ledningen av PiS (Lag och rättvisa) sanktionerar homofobin och transfobin och driver kampanj mot hbtq-personer. Partiet och dess företrädare med premiärministern Kaczynski i spetsen hetsade mot hbtq-personer genom hela den senaste valrörelsen och har fortsatt sen. Resultaten förskräcker. Diskriminering ökar, hatbrotten ökar. Människor hotas och misshandlas för vem dom älskar eller vem dom är. Pride-parader attackeras och de som jobbar för grundläggande mänskliga rättigheter motarbetas.

Vi har hört fördömanden och kritik mot Polen från olika håll de senaste åren. Det är bra. Men tiden för fördömanden måste nu vara över. Nu är tid att agera på riktigt. EU måste nu ta krafttag mot Polen och den statssanktionerade homo- och transfobin i landet. Det kan inte vara möjligt för ett EU-land 2020 att aktivt förfölja delar av sin egen befolkning. Slå där det känns. Dra in pengar. Dra in budgetmedel till Polen, och gör det nu.

Samtidigt måste vi också inse att Polen inte bara är den här bilden. Det finns naturligtvis även i Polen människor och organisationer i både politiken och civilsamhället som kämpar för allas rätt att få leva fria liv även i Polen. Som står upp för hbtq-personers rättigheter, som står upp för att Polen ska vara ett civiliserat modernt land i vårt Europa. Vi stödjer dessa på olika sätt och hoppas få se ett brett stöd från omvärlden till dessa.