Den polska advokaten Bartłomiej Ciążyński stämde anti-abort organisationen Fundacja Pro för att ha kränkt en klient som är homosexuell genom en homofobisk kampanj vid namn ”Stoppa Pedofilin”, rapporterar irländska Gay Community News.

Som en del av kampanjen åkte en bil runt med texten ”det är 20 gånger vanligare att homosexuella antastar barn”.  På affischer syntes också en regnbåge överkryssat i rött som nedan ses delat på advokaten Ciążyński Facebooksida där han också visat delar av domen.

Nie zawsze się wygrywa. Ważne, żeby walczyć z przekonaniem i do końca. Sąd Okręgowy we Wrocławiu oddalił mój pozew…

Publicerat av Bartek Ciazynski Tisdag 18 februari 2020

Men domstolen i Wroclaw dömde till organisationens fördel. Dels för att Ciążyńskis klient inte var nämnd personligen och därför inte kan ha kränkts personligen. Men domstolen menade också att kampanjen var en ”informativ” och ”utbildande” sådan. Ciążyńskis har meddelat att domen kommer att överklagas.

I Polen är attacker mot hbtq-personer inte betraktat som hatbrott och Rainbow Europe rankar landet som näst sämst gällande hbtq-rättigheter inom EU, kort följt av Lettland. Enligt Time Magazine har homohatet sett en kraftig ökning i landet sedan den nationalkonservativa Lag och Rättvisa-partiet (PiS) fick makten.