En hemlös transkvinna har hittats mördad i Puerto Rico och polisen utreder nu den hatkampanj hon utsattes för innan sin död för att säkra bevis. Bland annat rör det sig om en film som lagts upp på Facebook där en kvinna, som polis tror är Alexa, filmas samtidigt som flera män pratar transfobiska om henne samt trakasserar henne. I slutet av filmen hörs ett flertal skott avlossas.

Hatet mot Alexa ska ha startat efter ett falskt rykte fick spridning i samhället och på sociala medier. Polis tillkallades till en McDonalds-restaurang i Puerto Rico efter att Alexa använt damtoaletten. Åskådare filmade när polisen förhörde henne och en kvinna påstod att Alexa hade använt en liten spegel för att titta in i ett av toalettbåsen. Men polisen hittade inga bevis som styrkte kvinnans anklagelser.

Invånare ombads att ”passa sig” för Alexa

Trots det fick ryktet fäste i sociala medier och en ilska växte mot hemlösa Alexa. Hon kallades för en ”galen man klädd som kvinna” och folk ombads att passa sig för henne.

Lokalbon Nandy Torres kände sympati för Alexa och brukade ibland köpa mat åt henne. Till CBS News berättar han om hatet som invånare riktade mot henne efter ryktesspridningen.

– Allt jag såg var hat och personer som sa att hon behövde mördas, säger Torres.

Och det var just det som hände förra veckan.

Alexa hade förskjutits från sin familj när hon kom ut som trans, men enligt lag var de tvungna att ta hand om kroppen. Till Puerto Ricos transcommunitys förfäran lät de henne kremeras utan begravning och minnesplats.

Vid sidan av vägen där hon hittades har ett kors ställts upp och sörjande har lämnat blommor.

Hittills är ingen gripen för mordet som utreds av lokal polis.