Atlas of Hate är en interaktiv karta som markerar ut de kommuner i Polen som antagit resolutioner som diskriminerar hbtq-personer och/eller fördömer det som de kallas för ”hbtq-ideologi”. Men nu stämmer minst sju kommuner aktivisterna som skapade sidan och menar att det är förtal, rapporterar Balkan Insight.

Med hjälp av den konservativa juristgruppen Ordo Iuris som jobbar för att ”skydda familj, äktenskap och mänskligt liv i den moderna världen” meddelade de förra veckan att de planerar att ta frågan till domstol.

De resolutioner som kommunerna antagit kallas för ”Familjestadgarna” och är inte anti-hbtq utan kärnfamiljsvänliga, menar Ordo Iuris.

– Familjestadgarna har setts över av Ordo Iuris experter tillsammans med över 20 polska sociala organisationer. Familjestadgarna är en deklaration med syfte att främja de konstitutionella principerna av skydd för familjen, äktenskapet, föräldraskapet, moderskapet, familjelivet samt för att skydda barn från demoralisering.

Vidare menar juristgruppen att Atlas of Hate därför kränker kommuner som har antagit resolutioner som skyddar familjens konstitutionella rättigheter.

De meddelar att de vill ha en ursäkt från aktivisterna samt att de kommer kräva ekonomisk kompensation från Jakub Gawron, som står som skapare för den interaktiva kartan.