Pontus Skattberg var ute på sin efterlängtade resa i Asien med destination Australien där han skulle jobba och resa runt. Han började få symptom när han kommit fram till Australien, testades men fick inget svar, och det var när han gjorde en avstickare till bali som han blev betydligt sämre. Och efter att ha uppsökt läkare konstaterades han ha coronaviruset, eller COVID-19 som det också kallas. Nu ligger han i ett hotellrum på Bali och väntar på att bli frisk.

Hur började det här?
– Jag började få symptom när jag kom till Australien från Thailand. Efter ett tag blev syntomen värre med hosta, ont i lungorna och rinnig näsa, och då beslutade jag mig för att söka upp en läkare. Jag sökte, dels för att jag bryr mig om dem jag träffar, men också för att hellre vara säker på om jag har det.

Hur mår du just nu?
– Just nu är jag väl lite chockad och har inte riktigt tagit in att jag blivit smittad. Men jag mår fysiskt sett ändå helt okej just nu. Läkarna har gett mig medicin mot min lunginfektion, som jag har fått som ett resultat av insjuknandet i coronaviruset. Det är lite speciellt att bli drabbad av coronaviruset, men det är ännu mer speciellt att bli drabbad ensam på andra sidan jordklotet. Men mina föräldrar och närstående har stöttat mig bra.

Vad händer nu?
– Jag kommer att självisoleras på ett hotellrum i sju dagar. Jag lades inte in på sjukhus eftersom jag inte bedömdes vara tillräckligt sjuk och tillhörde inte heller en riskgrupp.

Du är på väg till Australien för att jobba och resa runt, eller hur? Vad händer nu?
– Yes, det stämmer. Jag kommer nog att avbryta min resa och åka hem till Sverige när jag fått klartecken från läkare. Min familj och vänner är oroliga, men som tur är så tillhör ju inte jag någon riskgrupp. Men det har minst sagt varit en… spännande upplevelse att bli smittad.