En man som vid brottstillfällena var 18 år är knivmannen som härjade på dejtingappen Grindr under hösten i Stockholm. Igår dömdes han skyldig i Solna tingsrätt till grovt rån, försök till grovt rån, rån, och försök till rån med fyra års fängelse som påföljd samt att betala skadestånd till nio offer, samtliga är män som han har träffat genom dejtingappen Grindr.

I höstas dömdes samma gärningsman till ungdomsvård för att ha rånat en man som han fick kontakt med genom Qruiser.

Till QX berättar Erik, som är ett av offren, att han ser sig själv som lyckligt lottad.

– Jag slapp all form av fysiskt våld. Flera har ju blivit misshandlade, skurna och även knivhuggna i ryggen.

Vidare säger Erik att han är förvånad över att åklagare inte drev målet med ett hatbrottsmotiv men ser att påföljden är en ”tydlig markering” med nuvarande lagstiftning. Rättegången och domen har också hjälpt honom att bearbeta traumat.

– Efter fotokonfrontationen började jag få mardrömmar, men rättegång och dom var det som behövdes för att vardagen skulle kännas mer normal igen.

Har händelsen gjort att du nu begränsar dig? 

– Det får man nog säga att den har. Åka till någon förort sent på kvällen är uteslutet. Omtanke om mötesplats har aldrig varit viktigare, vilket leder till att träffar inte blir av. Motparten tycker att man ställer konstiga krav om platsen känns osäker eller profilbilden inte verkar helt up-to-date.

– Låt mig bara säga att den här rånaren hade över 200 pågående konversationer på Grindr, tänkta offer som han hade på uppvärmning. Dessutom använde han en app för att få sin GPS att visa annan plats än den han var på, praktiskt nog var adressen han rånade mig och några andra på inlagd i denna app. Så för den som har en träff med någon och Grindr säger att ni är på en meters avstånd, men ingen finns där – lämna platsen fort.

Erik heter egentligen något annat.