Den 29 maj skulle Sverigedemokraternas Jimmie Åkessons hemstad få sin allra första kärleksmanifestation genom Sölvesborg Pride. Bakom initiativet stod QX Gaygala-nominerade Sophia Ahlin (M) som även är med och arrangerar Karlskrona Pride.

På Facebook fick eventet Sölvesborg Pride 10 000 personer att anmäla sitt intresse och runt om i staden har flera privatpersoner protesterat mot beslut som stoppade regnbågsflaggan. Men nu står det klart att den lilla staden i Blekinge får vänta på sin festival, på grund av coronaviruset covid-19:s framfart i Sverige.

– Vi har beslutat att skjuta fram det, nu tittar vi på datum tillsammans med kommunen och troligtvis blir det i slutet på sommaren, säger Sophia Ahlin till QX. 

Hur känns det?

– Det är inte så mycket att göra. Förhoppningsvis blir det ännu bättre då kanske fler har semester vid den tiden. Även om de tar bort förbudet för sammankomster innan maj tror jag det blir få som kommer. Så det är bättre att skjuta på det.

Hur många hade ni räknat med skulle delta?

Vi har ju fått indikationer på att 5-10 000 privatpersoner skulle delta. Miljöpartiet meddelade att de skulle ha bussat 170 personer till Sölvesborg. Privatpersoner anmäler sig inte så där får man försöka gå efter intresseanmälan på Facebook och där har vi 10 000 intresserade. 

Är du själv oroad över covid-19 utvecklingen?

– Egentligen inte. Jag litar på vad experterna säger. De flesta får ju väldigt milda symptom, men jag förstår oron för de som befinner sig i riskgruppen. Det är de vi behöver skydda.