I Idaho har två transfobiska lagförslag från republikaner seglat relativt obemärkt förbi den senaste veckan.

Det första lagförslaget som passerade senaten i Idaho i måndags med 24 för och 11 emot skulle innebära att tjejer och kvinnor med transbakgrund inte får spela i damlag/damidrott på skolor och universitet utan att ”bevisa” sitt kön.

I praktiken innebär det att om en tjej som till exempel spelar i en skolas basketlag misstänks ha transbakgrund måste hon lägga fram bevis på att hon medicinskt betraktas som kvinna. Enligt läkare som argumenterade emot lagförslaget skulle det innebära att hon bland annat behöver genomgå en gynekologisk undersökning, vilket Boise State Radio har rapporterat om.

Det andra lagförslaget skulle innebära ett förbud för transpersoner att ändra sitt juridiska kön på deras födelsebevis. Senaten röstade igenom förslaget med rungande 27 för och sex emot, trots att en domstol tidigare dömt att lagförslaget går emot grundlagen, vilket NBC News har rapporterat om.

På tisdag ska Idaho guvenören Brad Little besluta om förslaget ska skrivas in i lagen. Blir det resultatet kommer lagen sannolikt att få prövas i en domstol, enligt NBC News.