Robin Delselius har precis varit och handlat blommor som ska planteras på hans kaféer. Precis som alla andra har han tuffa dagar, men trots krisen vill han att det ska se fint ut.
– Sen blir det att stå i bageriet hela eftermiddagen. Jag brukar säga att jag är en allt-i-allo fast med titel, det är lite så livet är som egen företagare.

I dagarna gick du ut med att vårdpersonal får 50% rabatt när de handlar hos dig, berätta.
– Jag och min bror satt på jobbet och spånade lite hur vi skulle kunna ge tillbaka till samhället. Det är så mycket negativt just nu i världen och vi vill sprida lite glädje. Det var då min bror Marcus kom med förslaget att ge all vårdpersonal 50% rabatt på hela sortimentet under mars och april. Dels för att personalen inom sjukvården alltid sliter så hårt, särskilt nu i och med allt med coronaviruset. De har det inte lätt.

– Samtidigt ville vi ge tillbaka till de som dagligen funnits där för mig och min familj de senaste 2,5 åren. Min mamma, tillika min bästa vän och kompanjon drabbades av en elakartad cancer. Vi hade ständig kontakt med sjukhusen och framför allt ASIH-teamet från Ersta Diakoni som mer eller mindre kom hem till vår mamma dagligen för att hon skulle slippa sjukhuset så mycket som möjligt. Jag och min bror är evigt tacksamma för vad de gjorde för vår familj. Mamma kallade dem för sina änglar, de gav henne en så dräglig tillvaro som möjligt med de dåliga förutsättningarna som fanns. Men till slut orkade hon inte mer och somnade in den 5 november förra året.

Robins rabatterbjudande till vårdpersonalen har fått stor spridning.

Märker du av att folk är mer försiktiga med att gå ut nu i dessa tider?
– Ja, absolut. Framför allt märker vi det på mitt bageri på Södermalm. Det går väldigt mycket upp och ner på alla mina ställen, dag för dag och det är svårt att kunna planera för nästa dag. Man vaknar upp och allt kan vara förändrat från hur man jobbade dagen innan. Det är tufft för oss som driver eget företag. Självklart är det bra att folk som är sjuka och folk med symtom stannar hemma men hela samhället lamslås som det är just nu och det är ohållbart. Jag är i dagsläget mer orolig för de framtida ekonomiska konsekvenserna för hela samhället än för själva viruset.

Köper folk med sig mer nu än tidigare?
– Ja, och våra gäster stödköper. Det är helt otroligt. Vi säljer mycket av sånt som sätter lite extra guldkant på tillvaron, som bakelser och bullar. Ja, allt på fikasidan egentligen. Det finns inte ord för hur tacksam jag är. Men vi har alla fortfarande kniven mot strupen ekonomiskt. Nu mer än någonsin är det viktigt att vi som är friska fortsätter att stödköpa på våra lokala bagerier, restauranger, kaféer och andra företag i ens områden, annars kommer det inte finnas många företag kvar i framtiden.

Men du håller öppet alla kaféer än så länge?
– Ja, än så länge. Dock med lite kortare öppettider i Kvarnholmen. Jag försöker att inte göra några drastiska åtgärder utan tar det dag för dag. Men summan av kardemumman är jag en egenföretagare som hittills varit ganska lyckligt lottad i denna kris som just nu råder i världen. Detta tack vare våra fantastiska gäster och medarbetare som alla kämpar på dagligen trots den ovisshet som råder.

Robin Delselius kaféer finns på Södermalm, i Enskede, Kvarnholmen och i Stavsnäs.