Entreprenören och konditorn Oscar Målevik berättar att situationen just nu är väldigt tuff. Från att ha varit tre kockar och sju i servis varje dag är det nu bara kökschefen och hovmästaren som får jobba på Schweizeriet.
– Vi har mest panik över just Schweizeriet på NK, som har tappat över 90% av all försäljning. Bagerierna har det tufft, för vi har tappat alla företagskunder där och det är en stor del av omsättningen. Men det finns fint i allt det jobbiga också: Häromdagen hörde en stor kund av sig och ville återuppta deras stående beställningar på frukost för 130 personer per dag, men istället för att de ska skickas till dom själva ska det skickas till vården.

Oscar och hans kompanjon Anna Cardelius kämpar med att hålla igång deras livsverk genom att själva åka runt med leveranser. Hon i elbil och Oscar på elmoppe. Eftersom kunder och gäster har svårt att ta sig till dem så tar de sig till kunderna och levererar fraktfritt.

– Jag vägrar att sparka personal. Det vore förödande för dem att komma ut arbetslösa i den här krisen, så alla får hittills behålla sina tjänster, men nedtrappade, många till inga pass alls, men de har iaf kvar ett jobb att gå till när detta börjar blåsa över, om vi finns kvar då.

Andra företag avskedar folk för att kunna använda regeringens krispaket med korttidspermittering, men det ser inte Oscar som en bra lösning.
– Om vi skulle kunna använda oss av det måste vi kicka alla timanställda och provanställda och det är dom som har det värst och som inte ens får A-kassa om vi säger upp dom. Så istället har jag sett till att vissa av dom får jobb på andra ställen under tiden vi inte kan sysselsätta dom, och de andra delar på de få pass vi har kvar.

Vad kan man göra för att supporta er och andra verksamheter som har det tufft?
– Stötta favoritställena, på de sätt ni kan. Vi har alltid take-away på allt och just nu även 20% på allt take-away på NK. Med gratis hemkörningar i Stockholm.

Haga Schweizeri

Haga Tårtkompani & Bageri