Nu sprids fest-klippet på Insta, Twitter och Facebook, och de som delar klippet påstår att detta är anledningen till att COVID-19-viruset spridit sig i världen. Denna ”italienska” fest i februari ska ha gjort att Italien blev epicenter för smittan som nu dödat 23 000 i landet, och över 165 000 i världen.

Som ofta är fallet när det gäller sociala medier så hakar folk på utan att faktakolla och sprider ilska och lögner.
Gud har all rätt att vara arg på mänskligheten, då detta var den sista stora gay festen innan viruset drabbade oss”, kommenterar en person i ett Facebook-inlägg som delats över tusen gånger sedan början av april. En annan skriver ”Kanske är Gud arg på oss, så han gav oss ”corocoro”.

Men flera gaysajter, bland annat The Gaily Grind, skriver nu att klippet är helt missvisande. Det har nu granskats av faktaundersökande AFP Fact Check som tagit reda på mer om filmklippet.
Det visar sig att filmen är från Bahian Festival i Rio, Brasilien. I februari 2018.
Musiken som hörs i bakgrunden är brasilianska ”Minha pequena Eva”, och flera män i filmen ses bära regnbågsfärgade västar med brasilianska texten Bloco Crocodilo (som ni ser på bilden här nedan). Dessa användes till en fest som ägde rum i samband med firandet av en stor fest med just namnet Bloco Crocodilo 2018.
Så nej, inte heller denna gång är det bögarnas fel…

.
🥳🎉 CARNAVAL na BAHIA – QUEM VAI? 🎉🥳
. pic.twitter.com/OV8avpwkTa

— Andrew Petter Nold Long 🇧🇷 🇺🇸 always working🧠 (@Andrew_Petter) February 22, 2020