Regnbågssamhällets fysiska mötesplatser har länge varit hotade, bland annat till följd av gentrifiering i innerstaden, höjda hyror och förändrade beteenden i app-dejtandets tidevarv. Vem minns inte med sorg i hjärtat klassiska gayställen som Roxy, Tip Top, Oz, Roxy, Kolingsborg och mer nyligen Bitter Pills och King Kong? Som tur är har vi ännu några fysiska mötesplatser kvar, men corona-restriktionerna hotar nu att bli ”spiken i kistan” för flera av dem.

Vincent Ferrigan, till vardags restaurangchef på Side Track, har därför tagit initiativet till #TSMNS (uttalas ”tillsammans”). Han hoppas att detta ska bli en oberoende plattform för alla möjliga initiativ som på olika sätt stöttar våra ”fysiska regnbågsaktörer”.

I ett pressmeddelande om #TSMNS skriver Vincent bland annat följande om bakgrunden till initiativet:

”Det går fort under en kris, folk kan lätt klänga sig fast vid konservativa värden och utveckla ett förakt för dem som inte längre får tillhöra ’gruppen’. Ett tryggt och mångfaldsrikt kvarter är därför inget att förringa. Behovet av mötesplatser och ’safe-spaces’ är större nu än någonsin.”

– För många, än i dag, fungerar dessa mötesplatser som fristäder, ställen där man kan vara sig själv. Men det finns också ett symboliskt värde i att dessa platser finns kvar, eftersom de representerar vår historiska kamp. Det var inte så längesedan vi bara kunde mötas bakom mörka fönster eller i en källarlokal, säger Vincent för QX.

#TSMNS har tre ben, berättar Vincent vidare:

– Det första är att identifiera vilka mötesplatser som fortfarande finns, men även framtida mötesplatser. Det andra är att stärka och utveckla vårt regnbågs-community. Det tredje, och viktigaste, är att skapa ekonomiska förutsättningar för våra regnbågsaktörer, så att dessa kan överleva.

Hur kan jag som privatperson vara med och stötta #TSMNS?

– Förutom att gå med i våra grupper på sociala medier och att medverka i våra aktiviteter så kommer vi även inom kort att starta ett swish-konto där man kan bidra med ekonomiskt stöd, så att vi har råd att arrangera alla fantastiska initiativ som är på gång. Alla kommer att få möjlighet att på olika sätt stötta sitt eller sina favorithak genom krisen, och samtidigt vara en del av allt spännande som händer.

Intresseorganisationen Stockholm Gay Life och Stockholm Pride är ett par av regnbågssamhällets aktörer som Vincent Ferrigan har inlett samarbete med vad gäller #TSMNS.

– Som många har även vi med oro sett på utvecklingen i länet de senaste åren. Det är inte bara under Pride-veckan som Stockholm behöver blomma upp, dessa mötesplatser är så otroligt viktiga året om, kommenterar Stockholm Prides ordförande Vix Herjeryd.

– Vi välkomnar därför detta initiativ för att värna de aktörer som finns, och vi ser fram emot vårt samarbete, inte minst under våra två event i år: Stockholm Pride Summer Stream och Stockholm Winter Pride. Vi är en plattform och behöver många olika aktörer som hjälper oss att fylla den med innehåll och göra Stockholm levande även för oss hbtq-personer.

För QX berättar Vincent Ferrigan hur det rent faktiskt gick till när han, tillsammans med bland andra skådespelaren Leif Andrée, kom på idén.

– Det hela började med att jag och Leif, god vän och stammis, satt och skämtade om att den mest nedladdade låten just nu är REM:s It’s the end of the world as we know it, och spånade vidare på en tidsaktuell playlist då en tant bredvid sa ”Men Lyckliga gatan då?”. När vi satte på den låten började alla sjunga med, särskilt när Leif ändrade texten till ”Lyckliga Side Track du finns inte mer”. Det var fröet till #TSMNS, vars syfte ju är att samla vårt splittrade community för att tillsammans rädda regnbågssamhällets fysiska mötesplatser.

Vincent och Leif gjorde tillsammans med YouTube-bloggarna HBTQUL och Pianotransan en Lyckliga gatan-film som finns att beskåda på Side Tracks FB-sida och här nedan. Denna har redan gett ringar på vattnet, bland annat har Klubb Moxy gjort sin version ”Lyckliga flatan” som ska släppas inom kort. King Kong och Bitter Pills lär också vara på gång.

– Planen är att alla dessa sånginitiativ ska leda fram till allsångsmanifestationer på sommargågatorna någon gång i sommar, där vi tillsammans sjunger lite kampsånger, och vi kommer att börja här på Swedenborgsgatan, berättar Vincent.

Läs mer om #TSMNS på deras Facebooksida,  eller på Instagram. Inom kort kommer det även att finnas en vanlig hemsida.

Till sist – här är refrängtexten till Anna-Lena Löfgrens klassiker Lyckliga gatan, ifall du skulle ha glömt:

Lyckliga gatan du finns inte mer
Du har försvunnit med hela kvarter
Tystnat har leken, tystnat har sången
Högt över marken svävar betongen
När jag kom åter var allt så förändrat
Trampat och skövlat, fördärvat och skändat

Som del av #TSMNS-kampanjen sälja presentkort till Side Track och till Whippet Lab via QX Shop. Köp nu och stötta krogarna – njut senare.