En symptomfri 29-årig man, som senare diagnostiserades med Covid-19, besökte fem gaybarer i Seouls partyområde Itaewon utan att veta att han bar på corona-viruset, rapporterar Advocate.com. Enligt den koreanska regeringen exponerade mannen minst 1500 personer för viruset, varav 14 – inklusive vännen han var ute med – har konstaterats smittade. Siffran förväntas dock öka.

Gayklubben KING i Seoul har fått stänga.

Vid tillfället hade inga nya smittade konstaterats på fyra dagar. Händelsen spred därför ny rädsla för ett större corona-utbrott, och antigay-kommentarerna kom som ett brev posten. Att koreanska myndigheter särskilt framhållit att smittan ägt rum på just gaybarer tolkar lokala hbtq-organisationer som en vilja att skylla det nya corona-utbrottet på hbtq-communityt. De befarar att detta kommer att leda till ett ökat homohat i Sydkorea – ett land där homosexualitet visserligen är lagligt, men diskriminering av hbtq-personer är vanlig.

– Det finns redan ett stigma mot homosexuella i det koreanska samhället, och det är uppenbart media nu fokuserar på ”den värsta kombon” bögar och klubbliv för att hbtq-personer ska bli hatobjekt, kommenterar Jay Kim, en ung bög i Seoul, för Reuters.