Kvällen den 5 maj satte de egyptiska tv-tittarna garanterat sitt kvälls-te i halsen när den populäre skådespelaren Hisham Selim intervjuades i en talkshow. Plötsligt sa han: ”Min dotter Noura har blivit min son Nour”. Den överrumplade programledaren frågade därefter: ”Hur då?”. Hisham förklarar hur hans dotter redan som treåring uppfattade sig själv som pojke, och att hen efter att fyllt 18 var modig nog att anförtro sig till honom med orden: ”Pappa, jag kan inte leva kvar i den här kroppen”. Detta rapporterar Sveriges Radios Mellanöstern-korrespondent Cecilia Uddén.

Efter tv-sändningen fick Hisham Selim starkt stöd i sociala medier för att han öppet stöttat sitt transsexuella barn, något som förvånade egyptiska människorättsaktivister. Förhoppningar finns nu att detta ska hjälpa till att bryta ner fördomar i det hbtq-fientliga Egypten.

Hisham Selim, 62, är son till den berömde fotbollsspelaren och skådespelaren Saleh ”El Maestro” Selim, och har sedan han var barn spelat i otaliga egyptiska filmer och tv-serier. Hisham har tre barn varav numera 26-årige Noura/Nour är äldst. Hen ska nu genomgå könsbekräftande kirurgi.

Att en känd skådespelare öppet berättar om sitt transsexuella barn är något sensationellt i Egypten, ett land där man kan hamna i fängelse bara för att man exempelvis viftar med en regnbågsflagga under en konsert. Det finns många vittnesmål om hur hbtq-personer trakasseras och förföljs i Egypten, bland annat har polisen gjort räder mot hammamer och infiltretat homosexuella chatsajter för att stämma möte med bögar för att sedan gripa dem för osedligt beteende.