Över en miljon hushåll deltar varje vecka i lotteriet som blivit tv-känt genom frågesporter med Rickard Sjöberg och miljonregn med Sandra Dahlberg, Putte Nelson och ”Kicken”.
Överskottet av försäljningen gjorde att Svenska Postkodlotteriet förra året kunde skänka över en miljard till olika ideella organisationer.

– Grundidén till Svenska Postkodslotteriet handlar om ett starkt civilsamhälle gör världen bättre, berättar Olof.
Genom att samla in pengar till de aktörer som jobbar för civilsamhället har Svenska Postkodlotteriet i dag bidragit med över elva miljarder till totalt 57 ideella organisationer. Bakom företaget finns en holländsk stiftelse, som jobbar för att utveckla verksamheten och starta postkodlotterier i fler länder. Idag finns man förutom i Sverige i Nederländerna, Storbritannien, Tyskland och Norge.

– Vi är ett kommersiellt företag vars främsta syfte är att få in pengar till välgörande ändamål, vilket är ovanligt. Det som skiljer oss från annan lottverksamhet är att man spelar om massor vinster samtidigt som man bidrar till att göra världen bättre. Det gör oss unika.
Dragningarna sker hela tiden och man kan vinna på tre olika sätt. På en enskild lott, på postkod och på postnummer. I potten finns alltifrån handdukar till Grannyror  där människor i samma postnummer delar på 100-250 miljoner.

Hur ser ni att pengarna går till rätt saker?
– Vi har tät kommunikation med våra förmånstagare för att se vilka insatser de gör. Och just nu i tider som dessa är civilsamhället viktigare än nånsin. Vi ser just nu över hur kan vi hjälpa dem ytterligare och frigöra ännu mer resurser för coronarelaterade insatser.

Olof fortsätter:
– Organisationerna avgör själva var pengarna går. Däremot har vi har en ständig dialog och uppföljning. Exempel på de som tar del av vårt överskott är Rädda Barnen, Läkare utan gränser, Greenpeace, Världsnaturfonden, Civil Rights Defenders och Cancerfonden. På HBTQ-fronten så gör exempelvis Civil Rights Defenders och Amnnesty en hel del i HBTQ-sammanhang.

Olof nämner också Postkodstiftelsen som varje år delar ut ungefär 190 miljoner.
– Dessa går till projekt som mindre organisationer kan söka. Flera HBTQ-projekt har fått ekonomiska bidrag genom åren. Bland annat RFSL:s HBTQ-historiesatsning Stolt, Rainbow Riots, som arbetar med HBTQ-personer i olika konflikthärdar och Elisabeth Ohlson Wallins bildutställning id:Trans.

Olof Lavesson var som sagt tidigare riksdagsledamot för Moderaterna där han bland annat var ordförande i Kulturutskottet och politisk talesperson i HBTQ-frågor. Men när partiet efter valet 2018 tappade mandat fick han den knuff han behövde och lämnade partipolitiken.
– Jag hade jobbat heltid med politiken i 20 år, och kände att det var dags att använda mitt samhällsengagemang på annat sätt. Postkodlotteriet är ett sätt, och jag sitter även i EXPO:s styrelse vars arbete är extra relevant i dag.

Vad innebar rollen som politisk talesperson för HBTQ-frågor för Moderaterna?
– Att vara en intern blåslampa i partiet i allt som rör de frågorna. Att se vilka effekter olika typer av politik får för HBTQ-personer, och se på reformer som kan genomföras så att vi kan leva liv som alla andra. Och jag hade mandat inom partiet att kunna påverka.

Han fortsätter:
– Moderaterna hade ett ganska dåligt ”trackrecord” och hade inte stått på barrikaderna, så det kändes som en extra stor uppgift. Moderaterna gjorde en stor resa under Reinfeldt som öppnade upp och liberaliserade, och HBTQ-politiken är ett utmärkt lackmuspapper för att se att saker verkligen förändras. Är man ett parti för alla måste man visa det i handling.

Olof tog med sig mycket från det politiska arbetet men främst insikten om att alla som engagerar sig politiskt gör det för att göra världen bättre.
– Sen kan man ha olika uppfattningar om vad som är rätt väg att gå. Jag har idag vänner inom alla partier och vi tycker om varandra. Partiet jag samarbetade minst med är SD och där har jag inga kontakter idag.

Olof har pendlat till Stockholm i över fjorton år och alltid haft en bas i födelsestaden Malmö, som han älskar även om flytten nu går till Stockholm.
– Det är en kosmopolitisk stad. En global mötesplats där nya kreativa näringar möts. Man pratar ofta om segregationen i Malmö men för mig är det även en integrerad stad med alla typer av människor och alla olika språk. Jag saknar de naturliga och avslappnade mötena som jag inte riktigt tycker man får här.

Hur kom du ut?
– Jag var ganska gammal. Jag började berätta för vänner när jag var 16, men kom ut hemma när jag var 22. Då hade jag bestämt mig för att om jag träffat någon skulle han inte presenteras som en vän utan som min pojkvän. Så jag skrev ett brev till mamma. Hon tog det bra men blev lite omtumlad. Sen kom jag ut för hela Skåne kort efter det då jag och min dåvarande pojkvän kysstes i närbild när Sydnytt 1998 gjorde ett reportage från en gayklubb. Det räckte för att alla skulle veta (skrattar).

Har du råkat ut för homofobi?
– Ja, det är klart. Folk har ropat saker, jag har fått hot och hat, och det har målats på min dörr. Fast jämfört med andra har jag varit förskonad. Men det jag lärt mig är att dom som hatar och trakasserar hatar oftast inte bara HBTQ-personer. De bär på ett allmänt hat mot alla som inte är som de själva: Det är människor som har problem med sig själva, och när jag insåg det var det lättare att greppa, och inte ta åt mig.

Den viktigaste frågan för HBTQ-personer idag tycker Olof är att vi ska bli respekterade för dom vi är från dag ett och inte behöva komma ut genom hela livet.
– Men det kan man tyvärr inte lagstifta om. Att HBTQ-certifiera olika företag är bra, men att man ska behöva gå igenom program för att det som är självklart är ju en symbol för att vi inte kommit så långt som vi borde, fastslår han.

Just nu är Olof som sagt på väg att bli sambo med pojkvännen Emanuel som han träffade på Qruiser.
– Han är öppen, rak och ärlig, och jag har lärt mig att se livet på ett bättre sätt. Han försöker väcka mitt intresse för gameing och dataspel, men han har inte riktigt lyckats, än. Jag har lovat att ge det en chans (skrattar).

Hur skulle Emanuel beskriva dig?
– Kul, smart och en bra kock.

Slutligen, har du vunnit nåt själv i Svenska Postkodlotteriet?
– Ja, på ett år har jag vunnit vinglas och en liten summa. På en lott. Men nu måste jag köpa fler. Jag tror det är dags (skrattar).