Jan Jönsson har under sin tid som politiker fått ett stort antal hot och meddelanden som innehållit nedsättande formuleringar om att han är omanlig och fjollig. Det har givetvis fått som konsekvens att han blivit orolig och numera ser sig noga om när han rör sig på stan.

”Åk till Rinkeby och ha allvarssamtal med folk du kommer få en pistol upp i ditt rövhål din lilla bög”, skrev exempelvis en 17-årig Eskilstunabo, och en 50-årig Solna-bo messade: ”Odla lite ryggrad och kuk din håriga fitta”.

Till slut fick Jan Jönsson nog och polisanmälde tre män för olaga hot och ofredande. Samtliga friades i tingsrätten tidigare i år, men ett av domsluten överklagades av åklagaren, det om ”pistolen och rövhålet”. I dag torsdag har det hållits förhandlingar i hovrätten, dom kommer senare. Själv hoppas Jan givetvis på en fällande dom, och kommenterar till DN:

– Blir det en friande dom igen, så innebär det i mina ögon att det nästan är fritt fram att grovt hota människor. Blir det fällande så innebär det att vårt samhälle säger: Ja men där går en gräns.

Jan Jönsson är långt ifrån ensam om att som förtroendevald politiker drabbas av kränkande meddelanden och hot. Många väljer att inte tala om det öppet av rädsla för att det då ska bli värre, men efter att själv ha tvekat bestämde sig Jan för försöka göra något konstruktivt åt saken.

– Det handlar om demokrati och att öppet stå upp för ett fritt samhälle där man får vara som man vill, säger han till DN.

I just Jan Jönssons fall inriktar sig mycket av hatet på hans person, att han uppfattas som omanlig och fjollig. En typ av aggressiva och sexualiserade kommentarer som annars oftast drabbar kvinnor. Jan är medveten om att hans framtoning inte är den traditionella när det gäller en manlig politiker; han nämner sin förkärlek för skjortor med färggranna mönster, och att han gillar att dansa och bjuda på sig själv som exempel på detta.