Som QX tidigare rapporterat har cirka en tredjedel av Polen förklarat sig som ”hbtq-fria zoner”. De tre personer som la upp en sajt de kallar ”Atlas of Hate” stämdes i mars för förtal av några av de ”hbtq-fria” kommunerna som anser att de utsatts för förtal. I detta har dessa fått stöd och hjälp av den ultrakonservativa organisationen Ordo Iuris. Nu står det klart att det första fallet av fem bekräftats av en domstol i Radom i Przysuski ”county”, som alltså kommer att ta upp målet i rättegång. Om de tre hbtq-aktivisterna fälls riskerar de böter på motsvarande 47 000 kronor som ska gå till organisationer som stöder den traditionella kärnfamiljen, dessutom kräver man i åtalet även offentliga ursäkter av de tre såväl i Polen som i EU-parlamentet.

Malin Björk, EU-parlamentariker för Vänsterpartiet som även tidigare har engagerat sig i detta fall och drivit igenom en fördömande resolution i EU när det gäller Polens attacker mot hbtq-communityt, säger till QX att hon tycker att utvecklingen är oroväckande.

– Jag skulle faktiskt vilja kalla det som sker mot hbtq-personer i Polen för förföljelse. Organisationen Ordo Iuris, som ligger bakom åtalet, ligger också bakom alla attacker mot hbtq-communityt, sexualundervisning och aborträtten, och har dessutom täta band med regeringspartiet Lag och rättvisa. De är väldigt inflytelserika. Parallellt med detta har ju regeringspartiet även andra långtgående planer när det exempelvis gäller att inskränka domstolarnas självständighet, och en tillfällig chef för högsta domstolen var skrämmande nog en av grundarna till Ordo Iuris. Med tanke på detta kan man inte förvänta sig en rättssäker process. Skulle det bli en fällande dom kommer vår partigrupp i EU garanterat att fördöma detta, men förhoppningsvis hamnar vi inte där. Häxjakten på dessa personer är ju dessutom förenad med livsfara för dem, eftersom man från myndigheternas sida ger grönt ljus att förfölja hbtq-personer.

Vad mer kan EU göra?

– Det finns en väldigt svag process inom EU för att tackla demokratifrågor, det är därför man inte kunnat sätta dit exempelvis Orbán, men man får inte ge upp. Det är viktigt att vi hela tiden står upp mot dessa ultrakonservativa grupper som vill förminska våra liv. Nu när det är dags att förhandla återbyggnadspengar och ny EU-budget efter corona-krisen ska vi försöka se till att länder som inte står upp för grundläggande fri- och rättigheter inte får en spänn av dessa pengar. Man måste strypa pengarna, och jag tror att det finns en chans att få igenom detta genom att sätta press på EU-kommissionen. Vi måste parallellt visa vår solidaritet med de åtalade personerna och hbtq-organisationerna, allt från att samla ihop pengar till rättegångskostnader till att stärka civilsamhället. Vi måste visa att vi inte kommer att försvinna, utan tvärtom ta mer plats.

Liknande strömningar finns ju i bland annat Ungern och Ryssland – är detta en strid vi kommer att vinna i längden?

– Jag håller ju på med politik just för att jag tror att det går att förflytta berg. Naturligtvis kommer vi att trycka tillbaka de här krafterna, men vi ska såklart inte underskatta dem.

Känner du att du har stöd i detta från dina svenska EU-parlamentskollegor från de andra partierna?

– Ja, även om det är jag som är mest aktiv i när det gäller detta. De enda som vacklar i de här frågorna är Sverigedemokraterna.

QX kontaktade Jakub Gawron som är en av de åtalade hbtq-aktivisterna som ligger bakom hemsidan ”Atlas of Hate”. Jakub tror att det kommer att bli en lång och utdragen rättsprocess, men att han och de andra kommer att få starkt stöd både inifrån Polen och internationellt.

Vilken var din reaktion när du fick veta att du blivit stämd?

– Att Ordo Iuris vill skrämma mig, men jag känner inte att jag har gjort något som är fel. Vår sajt förtalar ingen, den presenterar bara fakta baserad på officiella dokument. Men detta är egentligen ingenting i jämförelse med vad jag och många andra fick utstå under Pride-marschen i Bialystok förra sommaren när vi attackerades av högerextrema motdemonstranter.

När är rättegången? Tror du att ni kommer att fällas?

– Rättegångsdatumet är inte bestämt än, men enligt domstolen kommer det att dröja mellan fyra och tolv månader. Teoretiskt borde det vara lugnt, att vi alltså inte blir fällda. Men med tanke på de allt tätare banden mellan Ordo Iuris och regeringen, och att justitieministern sätter munkavle på domstolarna, så är jag inte längre lika säker på utgången. Risken är att att rättegångarna drar ut på tiden och varar i flera år, så det kan hända mycket längs vägen.

Vilka kommentarer och vilket stöd har ni fått nationellt och internationellt?

– Vi har fått legal hjälp från Campaign Against Homophobia (KPH), och fått ett massivt stöd från privatpersoner under hashtagen #bohaterskatrojka. Vi vet också att Malin Björk och Terry Reintke i EU-parlamentet följer vårt ärende, liksom ILGA och polska medier på vänsterkanten. De senaste veckorna har Ordo Iuris stämt många människor och samhällsgrupperingar, vilket har gjort att de möter allt större motstånd och blir allt mindre omtyckta. Så jag tror att vi kommer att få stort stöd från allmänheten när rättegången väl börjar.