Under två års tid har vännerna Samiaullah Amiri och Abdolah Hoseini åkt runt på skolor, fritidsgårdar med sitt föredrag ”Ung, kär och homosexuell i Afghanistan, är det möjligt?”. De har talat på flera Pridefestivaler och förra året var Hoseini huvudtalare vid West Pride.

Under måndagen meddelades att de två tilldelas Raoul Wallenberg-priset Ungt Kurage för sitt mod att öppet berätta om hur det är att leva som homosexuella flykting och om situationen för homosexuella i Afghanistan. Kort därefter kom beskedet från svenska migrationsmyndigheter att han skall utvisas till Afghanistan, där straffet för homosexuella handlingar är 15 år till dödsstraff.

— Civilkurage är jätteviktigt för oss, det är viktigt att man säger ifrån när man tycker saker är fel, säger Samiaullah och Abdolah i ett pressmeddelande från Raoul Wallenberg Academy.

Samtidigt berättar kampanjen #vistårinteut att ett klagomål över Sveriges behandling av Hoseini har skickats till FN:s kommitté för mänskliga rättigheter. Kampanjen berättar även att det utvisningsbeslut som fortfarande hänger över Amiri överklagats.

Hur är det möjligt att Migrationsverket fortsätter att utvisa HBTQ-personer till livsfara? säger Kinna Skoglund, en av grundarna till nätverket #vistårinteut.
På samma sätt som de tänker att den som har konverterat till kristendom eller har blivit ateist kan leva i hemlighet skapar myndigheten orimliga resonemang hur du som gay kan leva i ett samhälle där du faktiskt blir dödad om det skulle komma ut, berättar Kinna.

Raoul Wallenberg hyllas världen över för att han räddade judar i Ungern undan nazisterna genom att utfärda svenska skyddspass. Samtidigt valde Sverige att återsända flyende judar till en säker död i koncentrationsläger med hänvisning till att landet inte hade plats eller råd. Sverige valde till och med att stämpla ett J i passen för de judar som sändes tillbaks till länder i Europa där nazisterna hade kontroll.

Just nu pågår förhandlingar om den framtida svenska migrationspolitiken i syfte att försvåra för flyende att få asyl i Sverige.

I december genomförde RFSL en namninsamlingskampanj via AllOut för att påverka den svenska migrationsdebatten där just hbtq-flyktingar ser ut att hamna i kläm. Där krävde organisationen att svenska myndigheter och politiker att ”fixa” hanteringen av asylsökande HBTQ-personer.

RFSL har länge arbetat, bland annat genom nätverken Newcomers och Newcomers Youth för att hjälpa homo-bisexuella och transpersoner som sökt skydd i Sverige. I en debattartikel i samband med Stockholm Pride förra året skrev bland annat nuvarande förbundsordförande Deidre Palacios en kritisk kommentar till de politiska partier som ”viftar med regnbågsflaggor” samtidigt som de vill försvåra för hbtq-personer att få skydd i Sverige. I debattartikeln sammanfattades de krav organisationen har i den pågående migrationspolitiska debatten. Förbundet vill bland annat ha ”en human asylpolitik där permanenta uppehållstillstånd ingår som huvudregel” och menar att Sverige skall sluta utvisa hbtq-personer till de länder där hbtq-personer förföljs.