I natt meddelade den ryska valkommissionen att 90 procent av rösterna nu räknats och att 77,93 procent stöder en grundlagsreform. Det skriver DN.

Förutom att Putin, om han själv vill, nu kan väljas kvar som president fram till 2036, så innebär lagändringen att äktenskapet nu strikt endast är mellan man och kvinna. Ryska lagar förbjuder redan samkönade äktenskap och adoptioner av samkönade par, så detta är inget nytt. Dock ses den nya ändringen som ett viktigt statement mot HBTQ-personer i Ryssland då detta skrivs in i konstitutionen.

Under försommaren har det kampanjats friskt för Putins planerade ändringar, och homofobin har flödat fritt i valpropaganda. I början av juni släpptes en video som visar ett samkönat par som hämtar hem sin son från ett barnhem. Det är en minst sagt homofob ton i filmen som ni ser i klippet här nedan.

 

Bakom videon står RIA FAN, en rysk tabloidtidning som en del i deras uppmaning att rösta. En av RIA FAN:s ägare Nikolay Stolyarchuk menade att videon inte är anti-gay:

– Grejen är inte att slåss mot HBTQ-communityt, utan att försvara familjen, den mellan man och kvinna, som en institution. Jag är också av den åsikten att samkönade par inte ska tillåtas att adoptera barn.

Gårdagens folkomröstning får stor uppmärksamhet i rysk media, men omröstningen är egentligen bara ett spel för gallerierna och en slags bekräftelse för Putin som nu kan säga att det ryska folket är med på noterna. Det egentliga beslutet om konstitutionsändring är redan påskrivet och klart och klubbades igenom i det ryska parlamentet, Duman, i våras.
Putin har hela tiden hävdat att beslutet dock rivs upp om folket inte stöttar det. Men det har de nu alltså gjort.