Ett av de första beslut som Ecuadors nye hälsominister Carina Vance Mafla tog efter att hon i tisdags tillträdde sin post, var att besluta att de ”omvändar-kliniker” som florerar i landet skall stängas.
Via sajten Change.org har över 100 000 namnunderskrifter samlats inför att väcka uppmärksamhet kring klinikernas tortyrliknande verksamhet.
Människorättsorganisationen Fundacion Causana uppger att även om 30 kliniker stängts så finns hundratals kvar med verksamhet i Ecuador. På klinikerna är det meningen att lesbiska skall ”omvändas” till heterosexuella. Metoderna som används beskrivs som tortyrliknande och innefattar även sexuella övergrepp.
Carina Vance Mafla tillträdde sin post som ny hälsominister efter att president Rafael Correa offentliggjorde det under tisdagen. Hon är född i USA, studerade i Ecuador och bosatte sig i landet 2004 efter sina högskolestudier i USA. Carina Vance Mafla är öppet lesbisk och beskrivs av Ecuadors hbt-rörelse som ”lesbisk aktivist”, berättar Washington Blade idag.