Helsingborg Pride är en spännande uppstickare på Pride-himlen med många intressanta utropstecken i årets program.  Micaela Kallaris och Albin Ganovic producerar nästa helgs program, och båda har Pride-erfarenhet från att ha jobbat med Malmö Pride.  Micaela är dessutom grundare för LesWorking Sweden, ett professionellt nätverk för lesbiska kvinnor. Albin Ganovic har förutom att arrangera Cabaret Candy Club i 11 år varit huvud producent och vice festivalgeneral på Malmö Pride.

Tittar man på affischen så lyfter ni fram rasifierade kvinnor, var det tanken från start?
– Det var inte tanken när vi inledde arbetet med årets Pride. Även om vi alltid tänker på representation och mångfald så har vi först och främst bokat duktiga artister och talare. Att de som syns på affischen råkar vara rasifierade är en tillfällighet, men såklart en bra sådan.

Ni kör nästa helg, samtidigt som Stockholm Pride, är det en nackdel?
– Helsingborgs Stadsfest äger rum den här helgen så vi lånar in oss på deras scen eftersom vi inte har möjlighet att skaffa en egen, så det fick bli detta datum. Vi tror att alla som är intresserade och taggade av Pride i år kommer att hoppa mellan de olika sändningarna, det är ju det som är det positiva med det digitala Pride-firandet.

Albin Ganovic kommenterar godbitarna under firandet som inträffar nästa helg 31 juli-1 aug.

Marika Carlsson i ett panelsamtal om hbtq på arbetsplatsen (31 juli 17.00)
”Marika har en föreläsning som handlar om normbrytande i arbetsmiljö. Så den vävs in i ett panelsamtal där även representanter för fackförbund, rekrytering och andra ingår. Alla med olika utgångspunkter.”

Danskmarockanska poeten och författaren Elias Sadaq, berättar genom sin poesi om sexualitet, homofobi, Islam och de utmaningar unga med dubbla minoriteter står inför (31 juli 18.00).
”Min kollega Micaela Kallaris har jobbat ihop med Elias i Köpenhamn och vi har länge följt honom i sociala medier. Han kommer att läsa ett brev till sina föräldrar. En jättefin historia som alla kan relatera till.Liveintervju med Netflix-fenomenet The Tiger King Joe Exotic från fängelset I USA (31 juli, 21.30).
”Ja, alltså det är en karikatyr som jag har gjort under RFSL:s-sändningar, som fått mycket skratt. Han blev ju ett stort fenomen i våras via Netflix-serien och vi ville göra en kul grej som ett avbrott. Intervjun avslutas med en tiger-striptease..”.

Live-sänd show från New York med RuPauls Drag Race- och transaktivisten Peppermint (31 juli, 21.30).
”Peppermint är med från New York eftersom hon inte kan vara här. Vi ville boka Peppermint för att Peppermint är allas favoritgodis, och för att hon är och har varit mycket politiskt engagerad i det som sker i USA just nu. Vi tycker det är intressant att ha med en artist med en agenda”.

Alice Bah Kuhnke tal live från Bryssel (11 aug, 17.00)
”Ett årligt paradtal som sätter igång paraden är ju tradition och i år valde vi Alice eftersom hon är en fantastisk talare, som dessutom råkar vara skåning. Hon har fått några riktlinjer om vad vi önskar tas upp i år, viktiga frågor i den här tiden vi lever i, som humanism och ensamhet”.

Mellovinnarna The Mamas avslutar festivalen från Stora Scenen (1 aug, 19.15)
”Uppträder på Helsingborgs Arena på en scen gjord också för Helsingborgs Stadsfest. Dessa tre fantastiska kvinnor fick aldrig komma till Rotterdam, men här får de äga på vår stora scen.”

Mer om festivalen här.