Den här veckan skulle Stockholm Pride ha rullat igång med folk som fyllde salarna i Pridehouse och som senare i veckan intog Östermalms IP för att ta del av Pride Parks scenprogram och övriga aktiviteter. Nu ser det ju lite annorlunda ut men Stockholm Pride firas ändå, och vi får ta del av Stockholm Summer Stream, istället där alla aktiviteter blir digitala.
Gunn Lundemo producerade scenprogrammet i fjol och var på G med årets program när covid-19 dök upp. Nu är hon en av personerna bakom årets satsning. QX hörde av sig för att få lite mer koll på vad som gäller.

Nu går vi in i Pride-veckan, hur känns det?
– Det känns jättebra, underbart. Från att stå med ett tomt blad, så har vi på väldigt kort tid verkligen skapat något riktigt stort och viktigt. Jag spenderar all min tid nu med att sätta de sista detaljerna fram tills att det är dags. Vi tror att ni kommer att bli positivt överraskade.
Det blir tre dagar med massor av sändningar på Stockholmprides hemsida, Stockholm Prides FB-sida plus qx.se och Aftonbladet, varav två dagar med ”scenprogram” som du satt ihop?
– Yes, det stämmer. Jag är ansvarig projektledare för veckan, producent för paradeventet och scenerna. Jag tog initiativ att gå in och stötta med digitalt upplägg så fort jag kände att vi eventuellt behövde ställa in. Det var en naturlig grej för mig då det är väldigt likt mitt yrke som festfixare.
Så, på fredag blir det Schlagerkväll med ett gäng artister. Sjunger de live från ett ställe och är det akustiskt eller med band/singback?
– Kvällen leds av bästa Lina Hedlund & Babsan. Sedan uppträder Magnus Carlsson, Linda Bengtzing, SaRaha, och Frida Öhrn.  Alla sjunger live från en sal där vi har stor scen och ett grymt set up. Det kommer att bli både akustiskt, kompat av bandmedlem och backtrack. Det blir mycket ljus, visuals och en stor gala med mycket ös. DJ Mathias Holmgren avslutar kvällen genom att spela ESC/Mello-hits.
På lördag är det ”digital Pride Parade”, hur ska detta gå till rent praktiskt?
– Paraden blir lika viktig som den fysiska. Vi har samlat in videos från organisationer, communityn och kända profiler där de önskar ”Happy Pride”, delar viktiga ord och dansar. Vi är mycket glada över att Kronprinsessan kommer att inledningstala eftersom hon kan påverka så otroligt många. Vi har väldigt många som är med i den digitala paraden och målet är att alla ska känna sig starka tillsammans digitalt i denna konstiga tid, samt att nå ut till en ännu bredare målgrupp och sprida information.
– Men till det praktiska: Mellan 12.00-14.00 på lördag har vi Robert Fux och Petrina Solange som kommer att leda paraden i en studio, lite som en talkshow. Där kommer vi att ringa personer live, spela upp klipp, ha live artister och dragshow. Det blir väldigt mycket live-känsla.
Samma kväll är det Pride Stage Gala Night med Madame Heinz och Admira Thunderpussy, några andra som uppträder då?
– Lördagens scen är det fokus på HBTQIA+ communityt och drag/burlesk. Vi vill lyfta upcoming och kämpande artister, eftersom det känns viktigt att plattformen ges till dem. Så vi har Melanie Wehbe, MIQ, SYLVE, Cabaret X med Nils Fhors, Felicia Eriksson & Camilla Hedfors (burelsk show med artister från MELT), Mandy Rich och Alex Falk. Det kommer att bli en jättefin show. Allt avslutas med en huvudakt, Mel C.
Ja, samma kväll 22-23 så är det alltså ett dj-set med Mel C från hennes London-hem, vad spelar hon och kommer hon sjunga nåt själv?
– Hon spelar ett blandat, dansant glatt set med hennes favoriter. Vi kan absolut förvänta oss lite vocals. Hon älskar ju vårt community och spelar väldigt mycket på Pridefestivaler. Jag fick väldigt god kontakt med henne och hennes manager förra året och vi har fortsatt kontakt. Så jag ringde upp, frågade om hon ville vara med och fick ett ja direkt över telefon.

I år köper vi inga inträdesband och dogtags till parken, kan man göra nåt för att stötta och visa support för just Pride, mer än att delta?
– Ja, man kan köpa Solidaritetsarmbandet. Stockholm Pride säljer det till stöd för Prideorganisationer i länder där våra rättigheter är hotade. I år stöttas bland annat Ljubljana Pride i Slovenien och HBTQ-organisationer i Polen och Ungern. Armbandet kostar 50 kronor, 30 kronor går till Solidaritetsfonden och 15 kronor till föreningen Stockholm Prides fortsatta arbete att utveckla Skandinaviens största Pridefestival. Armbandet finns att köpa på shop.qx.se, stockholmpride.org, Side Track, Urban Delis tre butiker samt Clarion Sign och Clarion Stockholm.
Var ser du själv mest fram emot under Pride?
– Att få människor att känna kärleken och stödet.