”Kära Pridefirare”.

Ja så öppnade kronprinsessan Victoria sitt invigningstal för Stockholm Pride. När det blev klart att kronprinsessan skulle tala vid invigningen var det ett historiskt ögonblick. Även om det sker digitalt, så är det första gången som någon i kungafamiljen deltar. Det närmaste de kommit till Pride är väl när kronprinsessan kom till QX Gaygala för att till ett öronbedövande jubel dela ut pris.

Just att läget är annorlunda är något som kronprinsessan själv nämner i talet.

”Den här dagen brukar Stockholm smyckas av regnbågsflaggor. Fest, glädje och framförallt stolthet brukar ligga i luften när den stora Prideparaden går genom stan. Men i år är det annorlunda.”

Och givetvis är det annorlunda, men kronprinsessan nämner också att vi givetvis kan njuta av den här dagen tillsammans ändå.
Kronprinsessans del av talet där hon benämner att Pride inte bara är en fest, utan också en manifestation för mänskliga rättigheter, där det finns mycket kvar att göra, lämnar nog ingen oberörd. Med tanke på vad som händer i grannländer i Europa kändes det givet att poängtera.

”Vi får inte bli tysta, vi måste tala för dem som inte vågar, får eller kan”.

Både glädje och allvar

Kronprinsessan belyser både nationella och internationella problem och i slutskedet riktar sig kronprinsessan till de som inte vågar vara öppna.

”Om du är en av de som inte kan, eller vågar vara öppen om vem du är. Så vill jag bara att du ska veta en sak. Du har rätt att vara precis den du är och vi är många som står bakom dig. Jag står bakom dig.”

Om man tyckte att det var historiskt när det meddelades att kronprinsessan skulle tala, så kommer det garanterat gå till historien att hon faktiskt höll ett sånt tal som hon gjorde där allvar och glädje fick ta lika stor plats.