Ungefär 50 personer greps i helgen när demonstranter hade samlats i Warszawa för protestera mot gripandet av aktivisten Malgorzata Szutowicz. Omvärlden har reagerat starkt på de bilder där polisen frihetsberövar och griper flera av demonstranterna. Situationen för hbtq-personer i Polen har förvärrats avsevärt det senaste året.

För att uppmärksamma detta har queer- och människorättsaktivisten Amanda Waliszewska, själv från Polen men som nu bor i Sverige, valt att anordna en demonstration på Sergels torg. Hon såg på med rädsla vad som hände och kände att hon var tvungen att göra något. När hon bodde i Polen var hon hbtq-aktivist så flera av dem som deltagit i demonstrationerna är Amandas vänner.

– I till exempel New York och Edinburgh organiserade sig människor. Men ingenting hände i Sverige. Så jag skrev i en Facebookgrupp för polacker som bor i Sverige om att vi borde göra något. Men jag möttes av extremt mycket hat. Så då bestämde jag mig för att ordna det här eventet för att visa solidaritet med alla hbtq-personer som bor i Polen. Vi måste synliggöra vad som sker där.

Eventet ordnades väldigt spontant men Amanda hoppas såklart att så många som möjligt vill komma och stötta, trots covid-19. Men om det bara blir Amanda och hennes vänner är hon nöjd ändå.

– Mitt mål är det ska uppmärksammas i Sverige. Att medier kanske skriver om det. Jag vill visa för svenska politiker att sånt här – homofobi, transfobi, överträdelser mot mänskliga rättigheter, händer i ett grannland. Nu har vi faktiskt möjlighet att göra något. Polen är medlem i EU och får därigenom väldigt mycket bidrag, vilket gör att medlemsländer kan pressa polens regering att sluta förtrycka hbtq-personer.

”Queer with no fear” startar kl 17:30 på Sergels Torg.