Kamala Harris blir Joe Bidens val till vicepresidentkandidat inför valet mot Donald Trump 3 november. Det är historiskt på flera sätt. Om Biden vinner valet kommer Harris bli den första vicepresidenten som är kvinna och svart. Dessutom är både Biden och Harris aktiva i frågor som skulle stärka hbtq-personers rättigheter.
Kamala Harris har i flera frågor lyft just hbtq, här är några exempel:

  • Som juridiskt ombud i Kalifornien motsatte hon sig starkt det så kallade Proposition 8, ett förslag skulle innebära att delstaten införde förbud mot samkönade äktenskap. Det var hennes uppgift att försvara förslaget, men hon vägrade, och det gick då inte igenom.
  • När hon var distriktsåklagare i San Francisco etablerade hon en speciell grupp som fokuserade på brott mot unga hbtq-personer. Där arbetade hon också med att förbjuda ”omvandlingsterapi”.
  • Som senator ville hon införa att transpersoner ska ha rätt att välja vilken toalett de vill gå på, beroende på vilket kön de definierar sig som. Hon har också varit en del i processen att få igenom den så kallade Equality Act.
  • Under sin presidentkampanj fortsatte hon kämpa för att få igenom Equality Act och sa att hon kommer godkänna den sin första dag om hon når Vita huset. Hon var också tydlig med att hatbrotten mot hbtq-personer i landet måste tas på större allvar.
  • Hon har sagt att rasifierade transpersoner, vars dödssiffror ökar allt snabbare, måste få bättre skydd.

Biden har inte alltid varit hbtq-vänlig

Joe Biden har tidigare röstat för att skydda ”äktenskapslagen” i USA och 1994 röstade han för att offentliga skolor som undervisade i hbtq-frågor inte skulle få något bidrag. 1973 sa han ett uppmärksammat påstående om att homosexuella i militären kunde vara en säkerhetsrisk.
Idag står han inte på samma ställe i dessa frågor.

Idag är han såpass engagerad och drivande inom hbtq att hans tidigare uttalanden verkar ha glömts bort. Till och med på den nivån att Chad Griffin, som länge varit en ledare inom hbtq-rättigheter, sagt att om Biden blir vald ”kommer han vara den mest progressiva presidenten i frågor om jämställdhet”.