”Tack för det ni gör. Det var andra året i år som vår äldsta son tittade på er Gaygala. Den är så bra, och låter alla få en plats.”

Så började Sofia Nordgrens mail till QX. Sen berättade om sin son Texas.

”Texas, som vår son heter, faller inte inom den stereotypa normen, världen har ju så många färger, den är ju inte svart eller vit.  Texas är idag 13 år och börjar 7:an till hösten. Och det är den här tiden som vi varit oroliga för. Texas har alltid fått utstå glåpord men nu i sommar har orden blivit hårdare, och det har gjort mig både arg, rädd och ledsen. Det är så viktigt det ni gör! Tack! Vill gärna dela med mig av en film som jag gjorde en kväll och som setts av över 50 000 personer nu. Den är tillägnad alla som får utstå hat. Texas är den som har huvudrollen.”

QX kontaktade Sofia för att få veta lite mer.

Hej Sofia, tack för ditt  mail och för din film om Texas, kan du berätta lite mer om Texas?

– Texas är en fin och mogen och helt vanlig 13-åring. Han gillar allt som har ett uns av glamour i sig. Att gå på spa eller vara på fest spelar nog ingen roll, även en fredagskväll hemma med familjen går bra men då vill han helst ha en Pommac med ”pangkork” och bubbelglas. Ända sen han var liten har han älskat att klä sig fint och nu har han fått upp ögonen för min garderob på riktigt. Allt som oftast provar han mina klänningar och säger: ”Men – den här passar ju mig”. Samtidigt som det här är en stor del av Texas så är han även en tänkare som gillar att få andrum. Men det som gäller just nu är att cykla och bada med kompisarna, hoppa studsmatta och kolla på Harry Potter. Som jag skrev i början, han är en helt vanlig 13-åring.

Vad känner du som förälder när du hör de glåpord som Texas får utstå?

– Att var förälder är svårt, min högsta önskan är att ens barn ska få ett så bra liv som möjligt. Hur lyckas man med det? Jag vet inte. Men genom att försöka se mina barn för vilka de är, hoppas jag att dom kommer kunna tackla livets upp- och nedgångar och kunna njuta av vad livet har att erbjuda. Men att vi år 2020 fortfarande inte låter människor få vara sig själva är för mig skrämmande och det får många känslor i mig att blomma upp. När jag gjorde den här filmen hade jag så mycket frustration inom mig. Att min son, och många med honom, inte kan eller får vara sig själva är så fel. Det borde vara det enklaste och mest självklara i världen.

Var hittar Texas och ni ork och kraft?

– Texas är lyckligt lottad och har ett starkt nätverk omkring sig. Han har en morbror som är hans idol och som finns där för honom jämt. Och vi pratar mycket om känslor hemma, vi lyssnar mycket på musik som ger oss energi. En låt som Texas och jag alltid sjungit på högsta volym till är Lady Gagas ”Born This Way”.

– Och tack vare det digitala samhället har Texas hittat många förebilder att känna igen sig i. Thomas Sekelius har varit en favorit i många år. Men också er fina gala där ni låter alla få en plats.

Du skrev i mailet att ni oroar er för att han ska börja 7:an, har ni varit i kontakt med skolan?

– Att bli tonåring och börja högstadiet och få nya klasskompisar är ju läskigt för de flesta barn, men att man då också sticker ut från normen gör att risken att bli utsatt blir större. För oss har det alltid funnits en oro att allt ska bli värre när han börjar högstadiet. Och nu i sommar har allt trappats upp. Jag har bra kontakt med skolan och en lärare skrev ”Texas får aldrig sluta att vara den fantastiska person han vågar vara. Jag ska verkligen göra allt som står i min makt under högstadiet för att han ska få fortsätta med det.” Det kändes fint att läsa.