Gävle Pride gick av stapeln idag och det är är femte gången som den anordnas. Varje år utses en Pride-ambassadör under invigningsdagen och den här gången föll titeln till Gävlebördiga Lars-Åke Wilhelmsson, Babsan. När QX får kontakt med Lars-Åke har han precis gjort en intervju med lokalradion i Gävle.

– Jag har nästan svårt att ta in allt. Det var så tidig invigning och så vill media prata och nu har jag gjort en intervju med P4 Gävleborg. Det är väldigt roligt såklart! Invigningen var stor och pampig och jag fick ett jättefint diplom.

Måste ändå ställa frågan, hur känns det?
– Det känns helt otroligt. Men jag har bara inte förstått vad jag ska göra som ambassadör(skrattar). Jag kommer såklart ställa om om Gävle Pride behöver mig. Jag hoppas också att det räcker med att jag fortsätter göra det jag gjort hela mitt liv, bara vara mig själv.

Med vilken motivering fick du titeln?
– Det stod massa fina saker. Att jag är en älskad och välkänd profil och representant för Gävlebygden och hbtq-rörelsen. Det finaste var att det stod att jag genom karaktären Babsan lyckats bryta fördomar, utmana normer samt vidga vyerna i den moderna mainstream-kulturen. Då kom det en liten tår.

Har du tyckt att det varit viktigt att genom åren hålla kvar i din koppling till Gävle?
– Det har varit väldigt viktigt. Jag känner mig alltid så välkommen här och här kan jag vara mig själv på ett annat sätt. Här kan jag gå i ruffsigt hår, fula tofflor och fortfarande bli inbjuden till grannen på kaffe. Det är opretentiöst och inte samma ”yta” som i Stockholm. Här är jag alltid ”Larsa från byn” och det är underbart.