Två hbtq-personer har lagt ut på TikTok, den sociala medieplattformen, om sina erfarenheter kring ”omvandlingsterapi”. En av dem, Mike Dorn, berättar hur han kom ut för sina föräldrar som 15-åring, som sedan valde att skicka iväg honom till ett läger för att ”omvandlas”.

En annan användare, Merry, berättar hur man ska göra för att överleva om man blir utsatt för ”terapin”. I kommentarsfälten har hundratals andra användare rapporterat om samma typ av erfarenhet. Både de som gått igenom det och ”överlevt” men också de som är väldigt rädda för att utsättas för det.

Mike och Merry är två bland allt fler användare på TikTok som valt att dela med sig av sina historier från ”omvandlingsterapi” i hopp om att USA ska göra det olagligt att utföra det.
Man tror att nära 700 000 amerikaner har genomgått ”omvandlingsterapi”, varav hälften ska ha varit under 18 år, enligt UCLA Williams Institute. Behandlingarna varierar från samtal, böner men också mycket värre saker som elchocker.

Mike Dorn berättar att han får ta del av fasansfulla historier från ungdomar som nu hört av sig. Men han har gjort det tydligt att han finns där om någon vill prata.
Ett stort problem enligt Shannon Minter, styrelsemedlem i U.S. National Center for Lesbian Rights, säger att det svåraste är att få ungdomar att våga söka hjälp.
Han säger att det bara är två eller tre per år som hör av sig till honom och ber om hjälp.

Mike Dorn hoppas att detta ska skapa ringar på vattnet och att fler överlevare ska vittna om ”omvandlingsterapin”. Det skulle kunna göra det enklare att göra det olagligt.