Polska youtubeparet Jakub och Dawid Mycek-Kwiecinski, som fått pris på Gaygalan och som QX skrivit flera gånger om tidigare, bestämde sig för att åka till Vatikanstaten med ett meddelande, skrivit på en prideflagga, till påven.

”Hjälp”

Jakub och Fawid åkte till Petersplatsen flera gånger under sin vistelse för att få sin poäng framförd.

– De polska biskoparna kallar oss pedofiler. De säger att vi har en sjukdom och att till och med covid-19 är straffet mot världen för hbtq-personers ”synder”. Det är den katolska kyrkan i vårt land som inspirerat lokala beslutsfattare att införa ”hbtq-fria” zoner. Vi tror inte att det här är i linje med påve Franciskus katolska lära. Därför är vi här, för att be honom att göra något.

Påve Franciskus har dock ett blandat förflutet gentemot hbtq. Han har sagt att han inte kommer ”döma några hbtq-personer”, för att sedan göra uttalanden om att samkönade äktenskap är skadligt för samhället och att transpersoner är som ”atombomber”.

I Polen är läget för hbtq-personer väldigt utsatta och den katolska kyrkan i landet är stor del till det. Religiösa ledare menar bland annat att kristna värderingar måste upprätthållas genom att värna kärnfamiljen, skydda barn från ”hbtq-propaganda” och att sexualundervisning inte ska finnas i läroplanen då det kan vara skadligt för barnen.

De ”hbtq-fria” zonerna som införts i Polen gjordes från början på initiativ av extremreligiösa rörelser efter att Warszawas borgmästare, Rafał Trzaskowski, under ett tal sa att han kommer värna om att följa EU-stadgar som då skulle främja hbtq-rörelsen.