I dag startar Luleå Pride. Som vanligt 2020 blir det just inget vanligt Pride-firande, men firande, ja det blir det ändå! QX kollade läget inför Pridestarten med festivalens projektledare David Forsberg.

Vad har varit den stora utmaningen i att skapa en corona-anpassad Pride?
– Att ändå kunna erbjuda mötesplatser eftersom vi vet att ensamhet och isolering ökar risken för psykisk hälsa för hbtqi+personer. Detta har vi löst genom att ha ett tält dit man kan komma och prata en liten stund, få information och röra sig i regnnågskretsar. Vi har även en picknick som är öppen för alla och även mindre workshopar som riktar sig till specifika målgrupper, som RFSL Newcomers och ungdomar.

Berätta lite om ”Pride promenaden” som ersätter Pride paraden!
– Det viktigaste i Prideparaden är manifestationen och känslan att få paradera tillsammans med andra. Detta år kan vi inte genomföra en parad som vanligt utan har istället valt att fokusera på manifestationsbiten genom att ställa upp banderoller med viktiga budskap i staden. Exempelivis ”Din mormor kan också vara hbtqi+”. Och vi har även satt ihop en grym spellista som man kan lyssna på när man går. För att förhoppningsvis få känslan av att andra har eller kommer att gå samma väg som en själv.
Ellie Lilja och Hampus Carlsson kommer, varför dessa artister?

– Ellie blev genom sin medverkan i Idol 2019 en stor förebild för transpersoner som vill nå sina drömmar. Hampus Carlsson har spelat hos oss totalt 10 gånger. Så Hampus är en självklar del av Luleå Pride.

Vad innebär queer picnic?

– En picknick med queera personer, och även om en inte identifierar sig som queer så är man självklart välkommen att få ta del av den queera atmosfären och det queera hänget. Vi tror att många har saknat ett queert sammanhang i dessa isolerade corona-tider. Nu tar vi chansen att ses en sista gång det norrländska mörkret och kylan kommer. Även om det blir myggfritt då.
Ni visar också queerfilm, vad blir detta?
– Det är vår samarbetspartner Biografen Royal som står för filmvisningarna. Besökarna kommer kunna ta del av filmer som Vi två, 120 slag i minuten (i samband med ett samtal om hiv-aktivism), Alltid Amber och vi är sjukt glada för att Royal kommer att kunna ge en exklusiv förhandsvisning av David Färdmars film Are We Lost forever.

Mer om Luleå Pride på hemsidan.