Det är EU-parlamentets tre partigrupper som nominerat olika personer, aktivister eller rörelser som har chans att vinna EU:s pris för tankefrihet, Sakharovpriset. Bland de nominerade finns den demokratiska belarusiska oppositionen, och till den tillhör den kända homofoben Paval Sieviaryniec. I de tre stora partigrupperna som tagit beslutet ingår S, M, KD, L och C.
Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk är kritisk till nomineringen.

– Den belarusiska oppositionen förtjänar allt stöd, men att just den här hbtq-hatande personen nomineras är verkligen sorgligt. De vet ju vilka allvarliga attacker hbtq-personer utsätts för, och detta pris är ju tänkt att ta ställning för mänskliga rättigheter, inte ges till dess motståndare. Jag förväntar mig att de tänker om, säger Malin Björk.

Paval Sieviaryniec har aktivt motarbetat hbtq-rättigheter i Belarus under en lång tid och har flera gånger uttryckt sig homofobiskt. I en intervju från 2016 i radiokanalen Radio Free Europe sa han att ”homosexualitetsnormen kommer förgöra Belarus” och att själva idén om genus är lika farlig som rasistpropaganda”. Han sa också att belaruser som är gay vanhedrar alla de som dog i andra världskriget och slogs mot nazister.
Han har uteslutits från Belarusian PEN Center, ett institut som jobbar för att främja litteratur och yttrandefrihet, på grund av hans grova homofobiska uttalanden.

”Atlas of Hate”-aktivisterna också nominerade

De fyra polska hbtq-aktivisterna Jakub Gawron, Paulina Pajak, Paweł Preneta och Kamil Maczuga som står bakom det uppmärksammade inititativet ”Atlas of Hate” är också nominerade. Kartan släpptes i början av det här året och visade vilka polska regioner som antagit olika hbtq-fientliga deklarationer och meddelat att de blivit ”hbtq-fria zoner”.

Den 12 oktober kommer EU-parlamentet att rösta fram tre finalister till Sakharovpriset. Vinnaren utses den 22 oktober. Bland tidigare pristagare finns bland annat Malala Yousafzai, Nelson Mandela och Nadia Murad.